DIJAMNTI SU VJEČNI

Astronomi otkrili planet veličine Jupitera načinjen od dijamanta

 Sipa
Riječ je o masivnom dijamantu koji obiđe svoju neutronsku zvijezdu svaka dva sata u orbiti toliko uskoj da bi stala unutar našeg sunca

LONDON - Astronomi su otkrili vrlo egzotičan planet koji izgleda da je napravljen od dijamanta i kruži oko malene zvijezde u našem galaktičkom susjedstvu.

Novootkriveni planet gušći je od bilo kojeg ranije otkrivenog i sadrži velike količine ugljika. Upravo zbog iznimne gustoće, znanstvenici pretpostavljaju kako se ugljik u planetu nalazi u obliku kristala što znači da je velik dio planeta zapravo - dijamant.

- Nevjerojatna gustoća planeta upućuje kako je napravljen od ugljika. Riječ je o masivnom dijamantu koji obiđe svoju neutronsku zvijezdu svaka dva sata u orbiti toliko uskoj da bi stala unutar našeg sunca - rekao je Matthew Bailes sa Swinburne tehnološkoh sveučilišta u Melbourneu.

Udaljen od Zemlje oko 4000 svjetlosnih planet je vjerojatno ostatak nekoć masivne zvijezde koja je izgubila vanjske slojeve zbog pulsara oko kojeg orbitira.

Pulsari su malene, mrtve neutronske zvijezde koja najčešće u promjeru imaju tek 20-ak kilometara i rotiraju se stotinama puta u sekundi te emitiraju zrake radijacije.

U slučaju pulsara J1719-1438 zrake radijacije redovito zahvate i područje svemira u kojem se nalazi Zemlja. Proučavali su ga teleskopi u Australiji, Velikoj Britaniji i na Havajima omogućujući astronomima da otkriju promjene u njegovu položaju zahvaljujući gravitacijskom međudjelovanju neviđenog planeta.

Mjerenja navode da planet, koji pulsar obiđe svakih dva sata i deset minuta, ima masu nešto veću od Jupitera, no čak je 20 puta gušći, objavili su Bailes i kolege u časopisu Science u četvrtak.

Osim ugljika, novi planet vrlo vjerojatno ima i kisika i to uglavnom u površinskim slojevima. Njegova velika gustoća navodi da lakši elementi poput vodika ili helija, koji su sastavni dio plinovitih divova poput Jupiter, nisu prisutni.

Kako bi izgledao takav planet, nažalost, ostaje tajna.

- Kako ga opisati, kako izgleda, ne bih ni nagađao. No, ne vjerujem da promatramo veliki sjajni dijamant - zaključio je Ben Stappers sa Sveučilišta Manchester.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:41