FRB

ASTRONOMI UHVATILI TAJANSTVENE RADIO SIGNALE S DRUGOG KRAJA SVEMIRA Ponavljaju se i dolaze iz istog izvora: 'Moguće je da nam netko šalje poruku'

Ilustracija
 Profimedia, Panthermedia

Astronomi su otkrili detalje tajanstvenih signala koji dopiru iz udaljene galaksije, a koje je prvi ulovio teleskop u Kanadi, piše BBC.

Prava priroda i porijeklo ovih radio valova nije poznata. No, među 13 'brzih radijskih izboja' ('fast radio bursts' ili FRB), uočen je i vrlo neobičan repetitivni signal koji je stigao iz istog izvora udaljenog oko 1,5 mlrd. svjetlosnih godina.

Ovakav događaj uočen je tek jednom prije, a primijetio ga je posve drugi teleskop.

- Znajući da postoji još jedan, može se pretpostaviti da ih ima još, rekla je Ingrid Stairs, astrofizičarka sa Sveučilišta British Columbia.

- A s više ponavljanja i više izvora dostupnih za proučavanje, možda ćemo moći proniknuti u ovu kozmičku zagonetku - odakle su signali i što ih proizvodi, dodala je.

Opservatorij CHIME, smješten u dolini Okanagan u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi, sastoji se od 100 metara duge, polucilindrične antene koja svaki dan skenira sjeverno nebo.

Teleskop je pušten u pogon lani te je vrlo brzo ulovio 13 radijskih signala uključujući i one koji se ponavljaju.

Saznanja su objavljena u časopisu Nature.

- Otkrili smo i drugi niz ponavljajućih signala koji su posve nalik na one uočene ranije, kazao je Shriharsh Tendulkar sa Sveučilišta McGill u Kanadi.

FRB-ovi su kratki izboji radio valova koji, čini se, dolaze s drugog kraja svemira.

Znanstvenici su dosad otkrili 60 takvih izboja te dva koja se ponavljaju. Pretpostavlja se da se takvih signala pojavi na tisuće svakoga dana.

Jednako su brojne i teorije o njihovu porijeklu i uzroku.

Jedni misle da je riječ u neutronskoj zvijezdi s izuzetno snažnim magnetskim poljem koje se okreće jako brzo, drugi misle da se radi o spajanju dviju neutronskih zvijezda, a ima i onih koji smatraju da se radi o vanzemaljskom svemirskom brodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:17