'JEZIK'

ČASOPIS KONTROVERZNE UREDNICE OSTAO BEZ POTPORE MINISTARSTVA Kolege je u mailovima nazivala 'budalašima', 'srboljubima', 'kujama'...

Sanda Ham

Ministarstvo znanosti i obrazovanja revidiralo je svoju listu financiranja znanstvenih časopisa. Nakon što je u srpnju objavilo listu časopisa koje su spremni financirati u 2018., a na kojoj se našao časopis Jezik s potporom od 27.128 kn, taj je časopis ispao s konačne liste. Na listi za financiranje ostalo je 188 časopisa kojima će biti razdijeljeno oko 12 milijuna kuna.

Kako navode u MZO, na rezultate javnog poziva za financijsku potporu znanstvenim časopisima i časopisima za popularizaciju znanosti stiglo je 14 prigovora. Nakon provedene prosudbe, MZO donio je odluku kojom dodatnu potporu daje jednom znanstvenom časopisu, dok drugom znanstvenom i jednom časopisu za popularizaciju znanosti neće biti dodijeljena financijska potpora. Naknadnom provjerom utvrđeno je kako ti časopisi ne udovoljavaju kriterijima za financijsku potporu. Kako doznajemo iz Ministarstva, Povjerenstvo za znanstveno-istraživačku djelatnost utvrdilo je da časopis Jezik ne treba financirati jer nema minimalni postotak znanstvenih članaka. Drugi časopis skinut s liste, Priroda, gubi sredstva jer nije redovit.

Jezik izdaje Hrvatsko filološko društvo, a glavna urednica mu je profesorica na Filozofskom fakultetu u Osijeku, Sanda Ham. Javnosti je poznata po sukobu s čelnim ljudima Instituta za hrvatski jezik, kao i skandalu iz 2012. kada su procurili njezini mailovi u kojima kolege s fakulteta naziva “budalašima”, “srboljubima”, “homoseksualcima”, “kujama” i “životinjicama koje se uvlače u dupe”.

Sanda Ham jučer je odbila komentirati odluku Ministarstva, no o temi financiranja časopisa oglasila se prije mjesec dana u Hrvatskom tjedniku, u tekstu pod naslovom “Jezik nam je ministrica Divjak naumila iščupati”. U njemu problematizira dobiveni iznos od oko 27 tisuća kuna za Jezik, a Ham među ostalim izjavljuje kako je “Jezik često bio na udaru vlasti i napadan zbog svog jasnog i javnog hrvatskog usmjerenja”.

Sanda Ham bila je među jezikoslovcima koji su početkom 2017. pokušali upozoriti javnost na opasnu ugroženost hrvatskog jezika i aktualizaciju stvaranja zajedničkog srpskohrvatskog jezika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:20