JEDINSTVEN POTHVAT

Čudesna operacija: Pacijentu s pola lubanje ponovno oblikovana glava i sad SKAČE PADOBRANOM!

Britanski kirurzi izveli su jedinstven pothvat te pacijentu koji je nakon nesreće ostao bez pola lubanje ponovno oblikovali glavu. Zahtjevna operacija izvedena u King’s College Hospital pionirski je zahvat ne samo u Velikoj Britaniji nego i u svijetu.

Tim Barter (32), stručnjak za vizualne efekte koji je surađivao na BBC-jevoj seriji “Dr Who”, prije tri godine doživio je bizarnu nesreću s gotovo fatalnim ishodom. Vraćajući se jedne noći u lipnju 2009. godine kući u južnolondonskom naselju Brixton, Barter je spoznao da je izgubio ključ stana. Pokušao je ući preko oluka, ali je on pod njegovom težinom puknuo. Mladi čovjek je propadao 7,5 metara i naposljetku pao na zid od cigle. Susjedi su ga pronašli onesviješćenog i hitno je prebačen u King’s College Hospital gdje je slomljene noge 10 dana ležao u komi. Njegova lubanja, očne šupljine i jagodice bili su razbijeni. Kako bi ublažili oteknuće mozga i krvarenje, liječnici su bili primorani ukloniti dio njegove glave s desne strane.

Potpuno se oporavio

Barteru je spašen život, ali je ostao unakažen. Kada bi negdje izlazio, glavu bi štitio bijelim pokrivalom sličnim šljemu. - Moj je život mjesecima bio zaustavljen. Nisam mogao raditi i vidio sam dvostruko. Bio sam isprepadan da moj vid nikada neće postati normalan - izjavio je Barter britanskim medijima. No, liječnici u King’s College Hospitalu predvođeni Robertom Bentlyjem, ekspertom za maksiofalijalne zahvate i operacije lubanje, nisu gubili nadu.

Uz pomoć kompjuterske tehnologije modelirali su Barteru “novu glavu”: za rekonstrukciju njegove lubanje koristili su titanske ploče, a kako bi obnovili očne šupljine i jagodice pacijentu su injektirali masno tkivo uzeto s njegova trbuha. Rezultat je bio izvanredan i Tim Barter se potpuno oporavio.

- Sada radim većinu stvari koje mjesecima nisam mogao - rekao je oduševljeni Barter koji se vratio i svojim hobijima prije nesreće: planinarenju, kajaku, mačevanju i padobranstvu.

Nada za druge pacijente

- Tim je kod nas stigao s ozbiljnim ozljedama glave i lica. No, na osnovi ekspertize koju sam razvio tijekom zadnjih devet godina u King’s College Hospitalu njegova glava i lice uspješno su rekonstruirani. To je nada i za druge pacijente sa sličnim ozljedama - izjavio je dr. Robert Bentley koji je vodio revolucionarni zahvat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:29