MOBY DICK

ČUDO KRAJ RUSKE OBALE Istraživači se uzbudili: 'Nakon četiri godine vidjeli smo bijelu orku!'

 Foto: Screenshot / Youtube

Iznimno rijedak bijeli kit ubojica, zapravo jedini takav ikad viđen, otkriven je u blizini ruske obale kod Kurilskih otoka. Zanimljivu životinju prvi je primijetio američki istraživač Erich Hoyt koji radi na projektu zaštite orka kitova.

Kit, kojeg su nazvali Iceberg (Ledena santa) prvi je put primijećen 2012. godine, a čini se da i danas, četiri godine kasnije, i dalje živi sretnim životom u svojem jatu.

Inače, samo jedan od tisuću kitova ubojica rađa se potpuno bijel, a ovaj 22-godišnjak jedini je bijeli orka ikad zabilježen u divljini.

'Bijeli mladunci kitova ubojica nešto su češća pojava, no nažalost oni rijetko kad dosegnu punu zrelost. Ovo je prvi odrasli bijeli kit ubojica primijećen u divljini', rekao je Hoyt.

Orke inače žive oko 30 godina, no mogu preživjeti čak i do 50 i 60 godina. Punu zrelost postižu s 15 godina. Iceberg je posljednji put viđen kod obala Kamčatke u istočnoj Rusiji.

'Čini se da je potpuno socijaliziran. Poznato je da i odrasle orke ostaju uz svoju majku pa pretpostavljamo da je kit uz kojeg pliva upravo njegova majka. Ostali kitovi jata vjerojatno su braća.'

Iako još nije potvrđeno, pretpostavlja se da su neki kitovi bijeli zbog pojave albinizma, poremećaja zbog kojeg koža nema pigmenta. U ruskom vodama, češće nego bilo gdje na svijetu, mogu se vidjeti bijeli kitovi, no Iceberg je prvi orka koji je potpuno bijel i uopće nema tamnijih dijelova kože.

Pogledajte snimku Iceberga iz 2012. godina kad je prvi put viđen:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:48