TOMTATO

ČUDOTVORNI UROD Bez GMO-a stvorili biljku koja istovremeno rađa plodove rajčice i krumpira!

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.11.2014. u 11:04

Thompson and Morgan / Thompson and Morgan

LONDON Britanska tvrtka Thompson and Morgan uspješno je razvila biljku koja istovremeno rađa plodove rajčice i krumpira. TomTato može uroditi s više od 500 cherry rajčica na stabljici dok ispod zemlje rastu plodovi bijelog krumpira pogodni za kuhanje ili pečenje.

Paul Hansford, direktor Thompson and Morgana, tvrdi kako su TomTato rajčice ukusnije od onih kupljenih u dućanu te da je njegova tvrtka na razvoj nove biljke utrošila cijelo desetljeće.

'Prilično smo se namučili, jer stabljike rajčice i krumpira moraju biti identične debljine kako bi se cijep primio', kaže Hansford.

'Riječ je o vrlo sofisticiranom zahvatu. Već smo vidjeli slične proizvode, ali tu je bila riječ o dvije biljke zasađene u istoj lončanici dok je kod nas riječ o jednoj biljci koja nema krumpirov list.'

Guy Barter iz Kraljevskog hortikulturnog društva kaže kako je okus bio problem kod sličnih biljki, ali da je TomTato uspio tamo gdje su drugi omanuli.

'Nismo previše obraćali pažnju na takve biljke u prošlosti, jer nisu bile pretjerano dobre, ali tehnologija kalemljenja nevjerojatno je napredovala zadnjih godina.'

TomTato je jednogodišnja biljka, a plodovi rajčice i krumpira dozrijevaju u isto vrijeme, Jedna se sadnica, visine desetak centimetara, u Velikoj Britaniji prodaje po cijeni od 145 kuna.

Izdvajamo