PREDVIĐANJE

ČUVENI TEHNOLOŠKI KONZULTANT IZDAO UPOZORENJE KOJE JE ZABRINULO MNOGE Ljude će u pet dobro poznatih zanimanja vrlo skoro zamijeniti roboti!

 HANZA MEDIA

Neke stvari su neizbježne, među ostalim i to da će, kako tehnologija bude napredovala, roboti postajati sve neotuđiviji dio naše svakodnevice, što zapravo već u velikoj mjeri i jesu.

Konkurencija

No, koliko god će nam olakšati život, neizbježno će nam postati konkurencija na tržištu rada. Koliko jaka i ozbiljna, upozorava Shelton Leigh 'Shelly' Palmer, marketinški i tehnološki konzultant i poslovni savjetnik te član Foxove medijske obitelji, koji na svojoj stranici podsjeća na nekoliko zanimljivih realnosti.

Prvo, stručnjaci sa sveučilišta Oxford procjenjuju da će u iduća dva desetljeća oko 47 posto poslova u Americi postati automatizirano. Drugo, bivši američki predsjednik Barack Obama je 2016. objavio izvješće u kojem se predviđa kako u idućih pet godina postoji 83-postotna šansa da radnici koji zarađuju 20 dolara na sat budu zamijenjeni robotima. Za one koji zarađuju prosječno do 40-ak dolara na sat postotak je manji, ali ne zanemariv - 31 posto.

Shelly Palmer navodi pet zanimanja kojima najviše prijete roboti.

Rizik, prema njegovu mišljenju, prijeti srednjem menadžmentu, pogotovo onima koji rade s Excel tablicama i “pretakanjem” brojeva u matrici općenito. Roboti će zamijeniti i one koji rade u prodaji, osim ako nije riječ o osobama “koje prodaju snove ili magiju ili se, pak, koriste posebnim trikovima, primjerice povlasticama ili mitom, u sklapanju poslova”. Dakle, u poslovima koji su etično u najmanju ruku sporni.

Na udaru su čak i autori izvještaja te, među njima, i novinari. Strojevi bi, naime, mogli iznimno točno čitati i analizirati materijale te na temelju toga stvoriti vrlo čitljiv materijal. Najugroženiji su oni koji se bave sportskim ili, pak, financijskim izvještajima.

Roboti će postati velika konkurencija i računovođama i knjigovođama, još jednom području koje obuhvaća procesuiranje podataka. Na petome su mjestu, pak, liječnici.

Vrlo pozitivno

U zdravstvu bi robotsko preuzimanje moglo stvoriti najpozitivniji učinak, pogotovo s obzirom na broj ljudi.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da bi ukupan broj ljudi koji žive na Zemlji sa sadašnje 7,3 milijarde trebao porasti na 8,5 milijardi do 2030., na čak 9,7 milijardi do 2050. te na 11,2 milijarde 2100. godine. S obzirom na taj trend, liječnika će uvijek nedostajati, a roboti se pokazuju kao iznimno dobri doktori, dijagnostičari i kirurzi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:35