MAME U SVEMIRU

Da bi postale astronautkinje Kineskinje moraju biti majke

 AFP

Kina planira do 2012. godine u svemir poslati prve žene, a kandidatkinje moraju ispunjavati brojne uvjete tjelesne i psihičke spremnosti te imati odgovarajuće letačko znanje i obuku.

No uz sve to kineske su vlasti tražile da prve astronautkinje budu majke jer strahuju da bi let u svemir mogao naškoditi njihovoj plodnosti.

Za misiju su odabrane dvije žene i petorica muškaraca. Lokalne novine navode Xu Xianronga koji tvrdi da su žene čak kvalificiranije za ove zadatke jer su psihički stabilnije, sposobnije podnijeti samoću i bolje u komunikacijskim vještinama.

- Iako nema dovoljno dokaza koji bi razjasnili kako iskustvo u svemiru može utjecati na žensku konstituciju, moramo biti posebno oprezni – objasnio je Xu Xianrong.

Kineske vlasti još nisu objavile imena budućih astronauta, međutim, zna se da su svi u dobi između 27 i 34 godine te da je od 15 žena u uži izbor ušlo njih pet. Kriteriji su toliko strogi da čak i loš zadah može biti dovoljan za diskvalifikaciju.

Datum polijetanja još nije poznat, a sve ih očekuje do pet godina teškog treninga.

Prva žena koja je poletjela u svemir 1963. bila je Ruskinja Valentina Tereškova. NASA se dugo opirala letovima žena u svemir iako su neke od njih imale bolje rezultate medicinskih testova. Sally Ride je 1983. godine postala prva Amerikanka koja je poletjela u svemir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:42