ISTRAŽIVANJE DUGO 27 GODINA

DRAMATIČNO UPOZORENJE: 'KREĆEMO SE PREMA EKOLOŠKOM ARMAGEDONU' Broj insekata o kojima ovisi sav život na Zemlji pao za nevjerojatnih 80%

 Matthew Childs / REUTERS

Znanstvenici su u novom znanstvenom radu upozorili na ‘ekološki armagedon’ nakon što su otkrili da se populacija letećih insekata u zadnjih 27 godina smanjila za čak tri četvrtine.

Njemački i nizozemski znanstvenici dokumentirali su značajan pad populacije insekata. Njihovo je otkriće potaknulo strah od kolapsa prehrambenog lanca jer su insekti vrlo važni oprašivači i služe kao hrana pticama i drugim malim životinjama. Pretpostavlja da su pad uzrokovali poljoprivredni pesticidi koji sprečavaju insekte da jedu i uništavaju usjeve.

27 godina istraživanja

Istraživanje su potaknuli vozači koji su primijetili da im se na vozilima sve rjeđe i u manjim količinama skupljaju leteći kukci. ‘Mi koji obraćamo pažnju na to jako smo uznemireni i viđamo sve manje insekata. Tijekom ljetnih noći nekad smo ih znali vidjeti na stotine oko uličnih svjetiljki’, rekao je Scott Black za Washington Post.

Za studiju objavljenu u znanstvenom časopisu Plos One koristili su ljepljive trake za skupljanje insekata u 63 prirodna rezervata gdje su tijekom 27 godina proučavali promjene. Otkrili su prosječan pad od 76%, a najpogubniji period bio je ljeti kad je pad u prosjeku bio 82%.

‘Insekti čine gotovo dvije trećine ukupnog života na Zemlji, no događa se neka vrsta stravičnog pada u njihovom broju. Čini se da stvaramo nepregledne površine negostoljubive za većinu živih bića i krećemo se prema ekološkom armagedonu. Ako insekti nestanu, sve će se srušiti’, rekao je Dave Goulson sa Sveučilišta Sussex za Guardian.

Značaj oprašivača

Oko 80% cjelokupnog biljnog života na zemlji ovisi o oprašivanju što znači da se biljke ne mogu razmnožavati bez fizičkog prijenosa peludi s muške na žensku biljku. Insekti u tome imaju najvažniju ulogu i bez njih će biljke nestati. To će onda, naravno, imati velikog utjecaja na životinje i ljude obzirom da između 50 i 90 posto ljudske prehrane čine biljke. Osim toga, insekti potiču razgradnju svih organskih tvari i bez njih bi svijet bio pun lešina.

Razlozi nepoznati

Istraživanjem nisu uspjeli detektirati razlog ovom brojčanom padu, no kažu da su brojni prirodni rezervati okruženi farmama koje koriste pesticide.

Ovo nije prvi put da se ukazuje na problem pada broja insekata. Prije četiri godine grupa njemačkih amaterskih entomologa, koja je pravila više od 100 prirodnih rezervata u Zapadnoj Europi od osamdesetih godina, otkrila je da je broj insekata pao za 80%, piše Science Mag.

Znanstvenici smatraju da su ovime ugrožene i brojne druge vrste, a na pad broja pčela upozoravaju već godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:14