POVRATAK U BUDUĆNOST

EUROPA PLANIRA SAGRADITI BAZU NA MJESECU DO 2030. GODINE Velika vizija najavljuje novo zlatno doba istraživanja svemira

 CC

AMSTERDAM - Na međunarodnom simpoziju održanom prošli mjesec u Nizozemskoj, više od 200 znanstvenika iz 28 država skupilo se kako bi zajedno pokušali pronaći način za vratiti čovječanstvo na Mjesec.

Simpozij je organizirala Europska svemirska agencija (ESA), koja je Mjesec navela kao prioritetnu destinaciju u razvoju svemirskih letova s ljudskom posadom.

ESA-in plan je koordinirati robotske misije i misije s ljudskom posadom, a agencija poziva na potpunu promjenu paradigme - umjesto odvojenih nacionalnih i privatnih misija, pokretanje zajedničkih planova, u kojima će sudjelovati i međunarodne institucije i partneri iz privatnog sektora.

Vizija uključuje postavljanje tranzitne stanice u orbitu oko Mjeseca, koja bi bila polazište za slijetanje na Mjesec za ljude i robotske sonde, mjesto s kojeg bi se putnici s Mjeseca vraćali na Zemlju i s kojeg bi kretali na dalja putovanja unutar Sunčevog sustava, primjerice prema Marsu.

Sustav bi ovisio o ponovno iskoristivim sletnim i uzletnim vozilima koja bi spuštala posadu i terete na Mjesec i vraćala ih nazad na stanicu, dok bi na Mjesecu na ključnim lokacijama bile postavljene nastambe i laboratoriji s ljudskom posadom.

Planiranje, priprema i izvedba ovih stanica, letjelica i nastambi trebalo bi se odviti u sljedećoj dekadi - od 2020. do 2030. godine, kada se ESA nada da će istraživanje Mjeseca ući u novu fazu.

Čovjek je na Mjesecu zadnji put hodao 1972. godine. Od tada je prošlo već više od 40 godina, a misije s ljudskom posadom uglavnom su zamijenile robotske sonde.

Nova ESA-ina inicijativa, kao i NASA-ini planovi o letu na Mars s ljudskom posadom, daju novu nadu da se pred nama nalazi novo zlatno doba istraživanja svemira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:53