TAJNI PAPIRI

FBI NAKON 73 GODINE OBJAVIO POVJERLJIVE DOKUMENTE O NIKOLI TESLI Američke vlasti htjele su njegovu 'zraku smrti' i zato je bio pod prismotrom

 Wikipedia

FBI je konačno objavio povjerljive dokumente o Nikoli Tesli, 73 godine nakon što mu je američka vlada zaplijenila ‘dva kamiona’ osobnih stvari. Objavljeni su na osnovu Zakona o slobodi informacija te otkrivaju i potvrđuju ozbiljan ineteres FBI-ja i tadašnjih vlasti za zraku smrti - navodnog oružja koje je Tesla izmislio.

Papiri sadrže informacije o Teslinim eksperimentima s munjama kao i potvrdu namjere FBI-ja da uhapsi člana Tesline obitelji koji je navodno htio prisvojiti dokumente. Riječ je o Savi Kosanoviću kojega je američki sud 1951. proglasio nasljednikom Tesline imovine i svih pokretnina, piše Russia Today.

Kako se dosad smatralo, Nikola Tesla je umro u 85. godini života u hotelu u New Yorku 7. siječnja 1943., no objavljeni dokumenti i pismo datirano od 12. siječnja dokazuje da je slavni izumitelj i znanstvenik preminuo dan kasnije.

Među objavljenim dokumentima nalazi se i pismo J. Edgaru Hooveru, prvom ravnatelju FBI-ja, u kojem se ističe članak o Teslinom izumu ‘zrake smrti’. U pismu se pak ističe da bi taj izum mogao biti ‘od vitalne važnosti’ za tadašnje američko Ministarstvo rata ‘kao i za sve one nacije koje sad kontroliraju bezumni diktatori’.

Nadalje sugeriraju ‘stalnu prismotru’ znanstvenika kako bi ga zaštitili od ‘stranih neprijatelja’ koji imaju interes ‘u tajnom i neprocjenjivom instrumentu rata i/ili obrane’. Neki dokumenti dokazuju da je njegov nećak, Kosanović, koji je Tesli ‘bio osobito mrzak’, htio doći do ‘ovih važnih dokumenata i planova’. FBI se bojao da bi tako informacije mogle postati dostupne i neprijateljima.

Dopis iz FBI-ja koji datira od 9. siječnja 1943., ističe da je Tesla izveo razne eksperimente vezane uz bežični prijenos električne energije, ‘poznat pod nazivom zraka smrti’. Teslin štićenik Bloyce Fitzgerald rekao je svojedobno da mu je znanstvenik samo mjesec dana prije smrti kazao da su eksperimenti gotovi i usavršeni.

Dosad se u javnosti uglavnom govorilo da su glasine o tehnologiji zrake smrti samo - glasine. FBI je tvrdio da nisu bili upleteni u pretraživanje Teslinih dokumenata, da ih nikad nisu posjedovali kao ni to da dokumenti nisu preneseni na mikrofilmove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:33