SPOMENIK LJUDSKOM POSTIGNUĆU

FOTO: AKO STE I SUMNJALI DA SMO BILI NA MJESECU, SADA VIŠE NEĆETE Objavljeno više od 12.000 snimaka projekta Apollo

 NASA

NASA je prošli tjedan objavila više od 12.000 fotografija iz programa Apollo, snimane Hasselblad kamerama koje su bile montirane na prsa astronauta. Fotografije u visokoj rezoluciji mogu se pronaći na flickr stranici ‘Arhiva projekta Apollo,’ i podijeljene su po spremnicima i odvojenim misijama.

Iako su brojne fotografije s misija Apollo digitalizirane u desetljećima nakon slijetanja na mjesec, pripremanje i organiziranje ovakve digitalne kolekcije bio je velik posao za predan tim NASA-inih djelatnika.

Proces skupljanja fotografija u arhivu započeo je prije više od 10 godina, a vodio ga je Kipp Teague sa Sveučilišta Lynchburg u SAD-u.

(Foto: NASA)

- Oko 2004. godine, Svemirski centar Johnson počeo je ponovno skenirati originalne spremnike Hasseelblad kamera iz projekta Apollo, pa smo Eric Jones i ja nabavljali TIFF verzije novih skenova na DVD-ima, rekao je Teague.

- Fotografije smo potom obradili kako bi ih postavili na naše stranice, popravili bismo boje i svjetlinu, i smanjili veličinu slika na oko 1000 dpi za verzije u visokoj rezoluciji, kazao je.

(Fotogalerija: NASA)

U kolekciji objavljenoj na flickru nalaze se fotografije s misija Apollo 7, 8, 9, 10, 11 - prvo slijetanje na mjesec, 12, 13, 14, 15, 16 i 17.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:41