MISIJA ZA PAMĆENJE

FOTO Curiosity s Marsa poslao prve 3D fotografije: U podnožju planine Sharp tražit će tragove života

 NASA
Nepuna dva dana nakon spektakularnog spuštanja Curiosityja u krater na Marsu, NASA je jučer objavila i njegove prve snimke u boji

NASA-in rover Curiosity na Zemlju je poslao i prve 3D fotografije. Iako je jučer poslao prvu fotografiju snimljenu u boji, prve 3D fotografije su crno-bijele, a NASA ih je objavila sinoć. Sve fotografije možete pogledati ovdje .

Na snimkama se vidi pogled prema planini Sharp visokoj 5 kilometara, a snimljene su kamerama za ispitivanje okoliša. Na kamerama se još uvijek nalaze zaštitni poklopci koji su postavljeni zbog dizanja prašine koje se očekivalo pri slijetanju. Oni će uskoro biti uklonjeni pa će buduće fotografije snimljene tim kamerama biti oštrije. U podnožju planine Sharp rover bi trebao utvrditi je li tlo na Marsu u prošlosti bilo pogodno za nastanak mikroorganizama.

Osim toga, američka svemirska agencija objavila je i crno-bijele snimke lokacije na Marsu na koje se spustila letjelica. Pomoću njih će moći točno odrediti koordinate njegovog položaja, bez čega mu ne mogu poslati naredbe pomoću kojih će svoje antene moći okrenuti točno prema Zemlji. To je, pak, potrebno da bi mogla postojati direktna dvosmjerna komunikacija. Te je snimke snimio američki orbiter za izviđanje Marsa na visini od tristotinjak kilometara, a na njima se vide ostaci padobrana i toplinskog štita kako leže nekoliko stotina metara od robotskog vozila.

Nepuna dva dana nakon spektakularnog spuštanja Curiosityja u krater na Marsu, NASA je objavila prve snimke u boji Crvenog planeta koje je poslalo to robotsko vozilo, prenose agencije.

NASA je u ponedjeljak, nepuna 24 sata nakon spuštanja Curiosityja, prikazala videosnimku dviju i pol zadnjih minuta strmoglavog spuštanja robota teškog 900 kg, najtežeg i najsuvremenijeg koji je dosad poslan na neki planet.

Riječ je o snimkama sjevernog ruba kratera Gale, prostranog područja na koje se nakon osmomjesečnog leta sa Zemlje u ponedjeljak spustio Curiosity, robotsko vozilo na nuklearni pogon sa šest kotača koje bi na površini Marsa trebalo provesti brojna znanstvena istraživanja.

Spuštanje robota na Crveni planet, koje su stručnjaci zbog iznimne tehničke zahtjevnosti nazvali "sedam minuta terora", proteklo je u redu u ponedjeljak rano ujutro.

Misija slanja Curiosityja na Mars , koja bi trebala trajati dvije i pol godine, ima ukupan proračun veći od 2,5 milijarde dolara.

Zadatak Curiostiyja je procijeniti mogućnost života na Marsu u prošlosti, proučiti geologiju i geokemiju planeta, te istražiti procese povezane s mogućnošću života na Marsu, uključivo ulogu vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:51