LJUTITI KOZMOS

FOTO: Na Saturnu divlja ogromna oluja vidljiva sa Zemlje

 Christopher Go

Saturn potresa najveća oluja koju si znanstvenici ikada zabilježili. Zahvaljujući NASA-inoj sondi Cassini istraživači svemirskih prostranstava imaju priliku 'iz prve ruke' svjedočiti tom nevjerojatnom događaju.

Oluja je toliko velika da će se moći vidjeti i sa Zemlje što će posebno oduševiti amaterske astronome.

Podaci koje uspjela prikupiti sonda Cassini upućuju kako se radi o ogromnoj oluju koja prikuplja materijal iz dubine atmosfere i prekriva područje koje je pet puta veće od snježnog nevremena koje je ove godine pogodilo područje Sjeverne Amerike i snijegom zatrpalo glavni grad SAD-a.

Cassinijevi su radio i plazma senzori vrlo dugo bili usmjereni prema području Saturna nazvanog 'aleja oluja'. No, prikupljanje vrijednih podataka nije bio lak posao jer uređaji moraju cijelo vrijeme biti usmjereni u jednu točku, a oluje mogu samo tako nestati.

Zato je NASA imala veliku pomoć od amatera stronoma. Kada bi zamijetila moguće mjesto oluje, podatke bi poslala nekom astronomu amateru koji bi potom vrlo brzo iz vlastitog dvorišta provjerio o čemu se radi.

Tako su Anthony Weasley, Trevor Barry i Christopher Go upućeni još u veljači da pogledaju što se sprema na Saturnu te fotografiraju moguće promjene.

Upravo je Go fotografirao sadašnju oluju koja hara Saturnom.

- oluje na Saturnu 'napajaju' snažnije oluje koje se nalaze dublje u atmosferi nekih 100 do 200 kilometara niže. Moramo zahvaliti našim amaterskim prijateljima na ranom upozorenju - zaključio je Gordon Bjoraker, znanstvenik koji radi na NASA-inom projektu Cassini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:08