SNIMLJEN IZBLIZA

FOTO: NASA PRVI PUT OBJAVILA SNIMKE IZ AVIONA LEDENJAKA KOJI PLUTA OCEANOM 'Ovaj ledenjak ne sliči ni na jedan prije koji sam vidjela...'

 NASA
 

Jedan od najvećih ledenjaka, A-68, koji se odvojio od ledenog grebena Larsen C na Antarktici u srpnju ove godine, prvi put je snimljen izbliza.

Ovaj dramatični događaj dosad je bio zabilježen samo na satelitskim snimkama, a sada, zahvaljujući NASA-inoj misiji 'Operacija IceBridge' ledenjak možemo pogledati izbliza.

NASA-ina Kathryn Hansen avionom je preletjela iznad Antarktike 12. studenog i snimila ledenjak velik oko 5000 četvornih kilometara.

NASA

- Vjerojatno znate osjećaj: onaj trenutak kada vlastitim očima vidite nešto što ste prije vidjeli samo na fotografijama. Do danas sam poznavala ledenjak Larsen C samo iz satelitskih snimki koje smo objavili u kolovozu 2016. Dosad smo obraćali pozornost na antarktički poluotok zbog pukotine koja je konačno završila odvajanjem golemog ledenjaka. Bila sam svjesna da ću vidjeti ledenjak veličine savezne države Delaware, međutim, nisam bila spremna za to kako će to izgledati iz zraka - napisala je Kathryn Hansen za NASA-in Earth Observatory pa dodala:

- Većina ledenjaka koje sam vidjela izgledali su relativno maleni i kompaktni, a cijeli dio ledenjaka koji je izvirao iznad površine oceana bio je vidljiv odjednom. No ne i ovaj ledenjak. A-68 je toliko velik da i dalje izgleda kao da je dio ledene ploče. Ipak, ako pogledate u daljinu, može se vidjeti tanka linija vode između ledenjaka i dijela gdje počinje nove ploča.

NASA-ini znanstvenici operacijom IceBridge koja je započela krajem listopada pokušavaju mapirati polarni led, no zadatak nije lak pošto avion može letjeti samo povremeno zbog loših vremenskih uvjeta.

Odvajanje od Larsena C opasno je pošto bi moglo ubrzati nestanak tog ledenog grebena, što bi u konačnici moglo dovesti do porasta razine mora i ugroziti priobalne gradove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:07