SVE JE NARANČASTO

FOTO: NEOBIČAN FENOMEN ZAPANJIO GRAĐANE Snažna oluja pustinjskim pijeskom prekrila gradove, Sunce i nebo kao da su dobili foto filter

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 17.10.2017. u 09:18

Peter Cziborra/Reuters / Profimedia, Pacific coast news, Barcroft Media

 

Neobičan fenomen, posljedica prolaska oluje Ofelija preko Irske do Engleske, obojao je nebo i Sunce u narančastu, a mjestimice i jarko crvenu boju. Građani su iz brojnih dijelova zemlje prijavljivali čudesnu pojavu, no neke zdravstvene organizacije izrazile su zabrinutost.

Tijekom ponedjeljka oluja Ofelija zahvatila je zapadnu obalu Irske praćena vjetrom brzine 150 km/h. Tri su osobe poginule, a vlasti su zatvorile sve škole, mnoge javne službe, prijevoz i trgovine, pozivajući stanovnike da ostanu kod kuće. Oko 210.000 kućanstava ostalo je bez struje.

No, nakon što su prošli naleti vjetra i jake kiše, nebo je postalo neobično crveno ostavljajući dojam predvečerja usred dana. Kako su stručnjaci objasnili, radi se o saharskom pijesku koji je Ofelija donijela sa sobom, a koji se raspršio zrakom i stvorio privid narančastog neba.

Humanitarna organizacija koja brine o oboljelima od astme, Asthma UK, izrazila je duboku zabrinutost zbog posljedica koji bi ‘toksični zrak’, odnosno pustinjski pijesak mogao ostaviti na plućne bolesnike, piše Independent. Pozvali su ih da ne izlaze osim ako nije nužno te tako izbjegnu potencijalno opasne napadaje. ‘Zabrinuti smo zbog otrovnog zraka od saharskog pijeska koji je Ofelija donijela jer predstavlja ozbiljan rizik za 5,4 milijuna ljudi koji boluju od astme u Velikoj Britaniji’, rekla je Sonia Munde, jedna od šefica udruge Asthma UK.

U galeriji pogledajte kako je izgledao ovaj fenomen diljem Irske i Engleske.

 

Prolazak uragana događa se 30 godina nakon ‘Velike oluje’ iz listopada 1987. u kojoj je poginulo 18 ljudi, koja je iščupala stotine tisuća stabala u Velikoj Britaniji i čiju su snagu vlasti podcijenile.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo