MISTERIOZNI BLOB

FOTO: NEOBIČNO BIĆE IZ MORSKIH DUBINA VIĐENO PRVI PUT NAKON 100 GODINA Znanstvenici potvrdili: 'Ova životinja ima važnu ulogu u morskom ekosustavu'

 Monterey Bay Aquarium Research Institute / Facebook

Znanstvenici Instituta za istraživanje podmorja Monterey Bay su ovih dana potvrdili da je neobično i lukavo biće koje su pronašli u oceanu zapravo organizam koji nije viđen otkad je prvi put otkriven, 1900. godine. Bizarnu je životinju, dugačku oko 9 centimetara otkrio podvodni robot na daljinsko upravljanje u dubinama zaljeva Monterey u Kaliforniji.

Prozirno biće u obliku punoglavca bilo je okruženo ‘kućicom’ od proteina i celuloze. Radi se o vrsti svitkovaca, a ‘kućice’ proizvodi kako bi pomoću nje uhvatilo čestice hrane iz vode i filtriralo ih u tijelo. Kad se filteri ‘kućice’ zaštopaju, organizam je odbacuje i stvara novu, piše National Geographic.

I premda devet centimetara zvuči malo, za ovakav tip životinje to je divovska varijanta, a veliku i važnu ulogu igraju u morskom ekosustavu jer upravo oni prenose hranjive tvari s površine na morsko dno.

Znanstvenici su potvrdili da se radi o Bathochordaeusu charonu, nazvanom po Haronu, lađaru iz grčke mitologije koji je preko rijeke Aheront prevozio mrtve.

Premda su posljednjih godina uočili na radaru, nisu mogli sa stopostotnom sigurnošću utvrditi da se radi upravo o tom biću, zbog čega su se pitali postoji li još uopće ili je izumrlo.

Svoja su otkrića zapisali u članku objavljenom u Marine Biodiversity Records. ‘Ovo je prekrasno otkriće i sad imamo genetske dokaze koje razlikuje ovu vrstu od ostalih srodnika. Također nam potvrđuje važnost direktnog istraživanja i proučavanja oceana’, rekla je Alice Alldredge, profesorica biologije na Sveučilištu California u Santa Barbari.

Više fotografija pogledajte na ovom linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:15