MEDICINSKI FENOMEN

FOTO: 'NITKO U NAŠEM TIMU NIJE VIDIO NIŠTA NI SLIČNO OVOME' Liječnici u šoku nakon što je muškarac u bolnici iskašljao doslovce komadić odljeva pluća

 The New England Journal of Medicine ©2018.
 

Znanstveni časopis New England Journal of Medicine opisao je i objavio zapanjujući i vrlo rijedak medicinski slučaj muškarca koji je, primljen u bolnicu s teško bolesnim srcem, doslovce iskašljao odljev komada pluća, odnosno bronha.

Neimenovani 36-godišnji pacijent primljen je u Sveučilišnu bolnicu California u San Franciscu sa zatajenjem srca. Liječnici su mu odmah ugradili srčanu pumpu kako bi organi dobivali dovoljno krvi, no postoji i negativna strana ovog oblika liječenja - stvaranje ugrušaka. Zato su mu propisali i antikoagulanse, no dišni putovi su mu se počeli puniti tekućinom.

- Imao je malo, polagano krvarenje unatoč lijekovima - rekla je Gavitt A. Woodard, kardiotorakalna kirurginja za Washington Post. Počeli su se stvarati ugrušci. Pacijent ih je idućih dana konstantno iskašljavao. U početku su bili minijaturni i cilindrični, poput crvića, objasnila je Woodard.

Međutim, u jednom je trenu pacijent iskašljao krvavu tvorevinu dužu od 15 centimetara. Tim liječnika pažljivo je položio iskašljaj na kirurški ručnik, a ono što su otkrili potpuno ih je zapanjilo. Krv se pacijentu slila u desni bronhi, dio dišnog sustava koji iz dušnika provodi zrak u pluća, i stvrdnula se na plućima poput želea, objasnila je Woodard. Taj komad iskašljao je cijeli i netaknut.

- Nitko u našem timu nije vidio ništa ni slično tome - rekla je.

The New England Journal of Medicine ©2018.

Pacijenta su kroz iduća dva dana intubirali, a preminuo je tjedan dana kasnije. Njegova smrt nema veze s ovim incidentom. Uzrok je zatajenje srca, a iskašljavanje je bila nuspojava lijekova.

- Ovo je prekrasan prikaz anatomije. Jako tužna priča, ali odlična slika - rekla je Woodard i dodala da ovaj ugrušak stručnjacima nije pomogao da prošire svoje medicinsko znanje.

Fotografiju su odlučili objaviti zbog ‘predivnog prikaza ljudske anatomije’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 14:37