DIVLJA PRIRODA

FOTO: STUDENTE ŠOKIRAO JEZIV PRIZOR ISPOD KAMENA U BRAZILSKOJ DŽUNGLI Uočili pauka kako proždire zmiju nekoliko puta veću od sebe

 Gabriela Franzoi Dri / HERPETOLOGI NOTES

Kada su brazilski studenti biologije prevrnuli kamen u južnom Brazilu u potrazi za tarantulama, naišli su na nešto što nitko nije očekivao: pauka kako jede zmiju.

Tarantula vrste Grammostola quirogai žvakala je truplo zmije Erythrolamprus almadensis. Radi se o prvom zabilježenom slučaju pauka koji love zmiju u divljini.

- Izrazito nas je iznenadio lov tako velike zmije u odnosu na pauka, rekao je Leandro Malta Borges, student sa Sveučilišta Santa Maria za Livescience.

Borges i njegovi kolege pronašli su odraslu tarantulu ispod kamena, gdje je objedovala zmiju dugačku 39 centimetara.

Tarantule vrste Grammostola veličine su šake, a neke podvrste su popularni kućni ljubimci.

Kada je Borges pronašao tarantulu, zmija je već bila napola pojedena, a prednja polovica zmije bila je već dijelom rastvorena od tarantulinih probavnih sokova.

Zmija je najvjerojatnije prošla blizu kamena ili se pokušala sakriti ispod njega, nakon čega ju je tarantula napala. Ženke te vrste tarantula mogu imati očnjake dužine do dva centimetra, no njihov otrov još nije istražen, pa nije poznato je li utjecao na zmiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:14