Balaenoptera Physalus

FOTO: U JADRANU SNIMLJEN VELIKI KIT, DRUGA NAJVEĆA ŽIVOTINJA KOJA JE IKAD ŽIVJELA NA ZEMLJI Uočen je u uvali Rovanjska, plivao je prema Starigradu

 Plavi svijet
 

U uvali Rovanjska kod Jasenica u Zadarskoj županiji u subotu poslijepodne primijećen je veliki kit vrste Balaenoptera Physalus, objavio je Institut Plavi svijet.

Životinja je sporo plivala uz površinu mora i izranjala svakih desetak minuta. Na snimci nije moguće utvrditi pravu veličinu životinje. Prema dojavi opažatelja, životinja je plivala u pravcu Starigrada.

Veliki kit, iako druga po veličini životinja koja je ikad živjela na Zemlji, vrsta je koja se dobro snalazi u plitkim i zatvorenim zaljevima i kanalima te u Jadranu nije zabilježeno nasukavanje zdravih jedinki. Kad se nađu u relativno zatvorenim područjima životinjama treba i po nekoliko dana da ga upoznaju, no u pravilu jedinke bez problema pronalaze izlaz i nastavljaju svoj put.

Plavi svijet

Glavni problem u takvim situacijama kitovima predstavlja uznemiravanje. Više ili manje dobronamjerni pojedinci koji se životinji približavaju svojim plovilima životinju mogu uplašiti i time uzrokovati njeno nasukavanje. Stoga je približavanje u takvim situacijama potrebno svesti na minimum.

Iz Instituta Plavi svijet upozoravaju da u slučaju da primijetite kita, ni u kom slučaju ne pokušavate 'pomoći' životinji posebice na način da je brodicama proganjate ili da proizvodite buku kako bi životinja 'otplivala u pravom smjeru'. U takvim situacijama uplašena životinja u stanju stresa više nije u potpunosti svjesna okoliša u kojem se nalazi jer pokušava pobjeći te može doći do nasukavanja ili ozljeđivanja. Najbolja pomoć je zadržati se na što većoj udaljenosti i osigurati životinji mir.

Plavi svijet

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:18