SONDA DAWN

FOTO, VIDEO: SPEKTAKULARNI PRIZORI NAJVEĆEG MISTERIJA SUNČEVA SUSTAVA Pogled izbliza na Ceres otkrio pregršt novih zagonetki koje tek treba riješiti

 NASA

WASHINGTON - NASA je ovaj tjedan objavila najnoviji set fotografija i informacija s robotske sonde Dawn, koja se trenutno nalazi u svojoj najnižoj orbiti oko patuljastog planeta Ceres, najvećeg objekta u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera.

Fotografije su snimljene s udaljenosti od samo 385 kilometara iznad površine Ceresa, i pružaju potpuno novi pogled na ovaj svijet prepun iznenađenja.

Otkrivena je geološka struktura oblika oble kupole u samom središtu kratera Occator, usred jednog od svijetlih područja koja su još ranije uzbudila znanstvenike. Kupola je ispresijecana linearnim brazdama i frakturama duž svih strana. Prominentne frakture također okružuju kupolu i prolaze kroz manje, svjetle regije koje se nalaze unutar kratera.

Kompozitna fotografija kratera Occator (Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

- Prije nego što je Dawn započela svoje nadgledanje Ceresa prošle godine, cijeli krater Occator izgledao je kao veliko svjetlo područje. Sada, s novim fotografijama snimljenim izbliza, vidimo složene strukture koje nam daju nove misterije koje tek treba istražiti, rekao je Raif Jaumann, planetarni znanstvenik iz njemačkog Centra za aeronautiku, jedan od članova tima Dawn.

Tim je također objavio i mapu površine Ceresa u boji, koja prikazuje raznolikost materijala na površini i njihove odnose s površinskom morfologijom.

Mapa površine Ceresa u boji (Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

- Iako procesi od udara meteorita dominiraju površinskom geologijom, otkrili smo specifične varijacije u boji na površini koje ukazuju na promjene u materijalima koje su posljedica složenih interkacija udara meteorita i sastava tla ispod površine, rekao je Jaumann i dodao kako se radi o dokazima kako postoji sloj tla obogaćen ledom i volatilnim kemikalijama.

Objavljeni su i podaci iz ‘GRaND’ detektora, koji mjeri interakciju gama zraka i neutrona s površinom patuljastog planeta. Instrumenti su otkrili manje neutrona oko polova Ceresa, što znači veću koncentraciju vodika na višim geografskim širinama. Znanstvenici vjeruju kako se radi o znaku da bi vodeni led mogao biti prisutan blizu površine u polarnim regijama.

Mapa podataka iz GRaND detektora: plava boja ukazuje na veću prisutnost vodika (Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

No, tlo ispod površine nije jednakog sastava diljem Ceresa, prema podacima s infracrvenog kartografskog spektrometra. Najzanimljivija regija je krater Haulani, čiji je nepravilni oblik ispunjen svjetlim prugama nepoznatog sastava, čije se tlo ispod površin znatno razlikuje od okoliša.

Spektografska analiza kratera Haulani (Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

- Materijal koji je iskopan udarom u krater Haulani je različit od tla na ostatku Ceresa. Čini se da se ispod nalazi miješani sloj, ili da je sam udar promijenio svojstva materijala, rekla je Maria Cristina de Sanctis, voditeljica tima Dawnovog spektometra s Nacionalnog instituta za astrofiziku u Rimu.

Kompozitna fotografija cijele mapirane površine Ceresa (Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

Njen tim također je otkrio vodu u krateru Oxo, 9 kilometara širokoj formaciji na sjevernoj hemisferi Ceresa. Ta voda mogla bi biti vezana u mineralima ili biti u obliku vodenog leda. Znanstvenici vjeruju kako je teren pun vode izbio na površinu ili usljed odrona tla, ili usred udara meteorita, moguće oboje istovremeno. Oxo je za sada jedina lokacija na kojoj je pronađena voda, te će ju znanstvenici nastaviti proučavati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:01