DALEKO OD RUBA LEDA

FOTO: ZNANSTVENICI POTPUNO ZBUNJENI ZBOG GIGANTSKE RUPE NA ANTARKTICI 'Ne znamo kako je nastala, da nemamo satelite ne bi je ni uočili...'

 NASA
 

Znanstvenici su ostali potpuno zbunjeni zbog gigantske rupe koja se otvorila usred debelog leda na Antarktici. Rupa veličine Nizozemske poznata je kao 'polinija' - ruski termin za otvoreno more okruženo ledom.

Stručnjaci su uočili pojavu polinije na satelitskoj snimci zaleđenog kontinenta, no to nije prvi put da su takvo što vidjeli.

Naime, golema rupa prvi put se pojavila 1970-ih, kada su je znanstvenici proučavali uzastopne tri godine.

NASA

Potom je narednih 40 godina bila zatvorena, osim na tri tjedna u 2016. godini, i sada.

Atmosferski fizičar Kent Moore ističe kako neobični fenomen izgleda kao rupa koja se stvori u ledu prilikom jakog udarca, piše National Geographic.

- Rupa se nalazi stotinama kilometara od ruba leda. Da nemamo satelite, ne bi ni znali da je tamo. Ovo je drugi put da se otvorila nakon što je 40 godina nije bilo - kazao je Moore i napomenuo kako on i njegovi kolege rade na istraživanju i još uvijek pokušavaju shvatiti što se događa.

NASA

I iako mnogi već krive klimatske promjene, Moore kaže kako je takav zaključak preuranjen.

Ono što je vjerojatnije je da će polinija imati snažan utjecaj na oceane zbog promjene u temperaturi.

- Kad se led otopi, imate velik temperaturni kontrast između oceana i atmosfere. Gušća i hladnija voda odlazi na dno oceana, a toplija se izdiže na površinu, zbog čega se rupa može ostati otvorena duži period.

- Ovo možda nije novonastali fenomen, no u usporedbi na period od prije 40 godina je nešto što možemo puno bolje razumjeti - zaključio je Moore

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:38