JEDNOSTAVAN RECEPT

Gledanje lijevo - desno značajno povećava kreativnost mozga

Poznato je da je desna polutka mozga najzaslužnija za rušenje granica u razmišljanju. S druge strane studije pokazuju kako je njegova lijeva strana ključna za čvrsta pravila nužna za logičku provjeru rezultata desne.

Uspjeh će biti najpotpuniji – obilje kreativnih, ali praktičnih ideja - ako uspijemo povećati kvalitetu suradnje ova dva dijela, tvrde znanstvenici.

Istraživanje, nedavno objavljeno u časopisu Brain and Cognition, pokazalo je kako se ova suradnja može ostvariti vrlo jednostavno s iznenađujuće dobrim rezultatima.

U studiji su sudjelovala 62 dobrovoljca, a morali su u kratkom vremenu od jedne minute iznaći mnoge alternativne primjene uobičajenih predmeta poput olovke, cipele ili spojnice.

Nakon prvog testiranja stručnjaci su od ispitanika tražili da 30 sekundi očima prate kretanje mete koja se vodoravno pomicala lijevo – desno (vjeruje se da ova vježba povećava suradnju dviju polutki mozga). Nakon nje dobrovoljci su ponovno podvrgnuti testiranju kreativnog razmišljanja. Rezultati su bili neočekivano dobri!

Tim stoga preporučuje ovaj jednostavan recept u situacijama koje zahtijevaju brza inovativna rješenja - pomičite očima lijevo - desno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:19