ISTINA I MIT

GLJIVA KOJA UZROKUJE SPONTANE ORGAZME? Volonterkama je bio dosta samo i miris falusne izrasline

 sakkmesterke / iStock

Ako ikada bude trebali dobru ispriku da iznenada i spontano otputujete na Havaje, ovo bi moglo biti to. Naime, ondje je otkrivena posebna vrsta gljive koja raste samo u lavom prekrivenim područjima otočja i koja kod žena, navodno, uzrokuje spontane orgazme.

Neobična gljiva pronađena je još 2001. godina, a prvi su je opisali znanstvenici John Hollyday i Noah Soule u časopisu Internationa Journal of Medical Mushrooms.

Tada još neimenovana gljiva ispuštala je vrlo intenzivan miris, što je navelo znanstvenike na zaključak da doista posjeduje afrodizijačka svojstva koja joj se pripisuju.

Nakon testiranja gljive u čemu je sudjelovalo više volonterki koje su pomirisale gljivu, čak polovina ih je rekla da su doista doživjele spontane orgazme, dok je druga polovima prijavila samo pojačano seksualno uzbuđenje. Muški dobrovoljci, s druge strane, nisu tako dobro prošli jer nisu primijetili nikakvu promjenu u seksualnoj želji. Štoviše, bilo im je zlo.

Što se znanstvenog objašnjenja tiče, Hollyday i Soule pretpostavljaju da se radi o tome da gljiva ispušta 'spojeve nalik hormonima koji možda imaju neke sličnosti s neurotransmiterima koji se otpuštaju tijekom seksualne aktivnosti'. '

Međutim, prije nego se ukrcate na prvi avion za Havaje, pročitajte i što je o čitavom slučaju pisao Huffington Post.

Don Hemmes, profesor biologije na sveučilištu na Havajima i autor knjige 'Gljive Havaja' dobro je upoznat sa spomenutom studijom i nema o njoj baš visoko mišljenje.

'Mislim da je studija pogrešna na više različitih razina.'

Gljive koje se u njoj opisuju zovu se Phallus indusiatus i mogu se naći i u Kini gdje se koriste kao dodatak jelima. Hemmes dalje upozorava da Hollydayeva i Souleva studija navodi da je 'gljivu osjetom njuha testirao neodređeni broj volonterki te da je otprilike njih polovina doživjela spontani orgazam'. No, osim što je problematična odrednica 'neodređen broj' i 'otprilike polovina', autori nisu podastrli baš puno dokaza da je upravo gljiva uzrokovala orgazme, niti da su se oni uopće dogodili.

Wikipedija
Phallus indusiatus

Nadalje, rezultati eksperimenta ne mogu se uzeti kao konačni ako nisu ponovljeni i potvrđeni u promijenjenim uvjetima, a neka druga studija koja bi potvrdila rezultate prethodne, jednostavno ne postoji.

Debbie Viess, utemeljiteljica Bay Area mikološkog društva, ide i korak dalje te studiju naziva običnim smećem.

'Čitava mi je priča bila dodatno sumnjiva kad mi je Hollyday, nakon što mi je poslao kopiju svoje studije, priznao da je istraživanje financirala lokalna farmaceutska kompanija koja, između ostalog, pokušava proizvesti i pojačivače seksualnog užitka.'

No Viess ipak ne misli da je Hollyday namjerno pokušao zavarati javnost:

'Mislim da je on doista vjerovao u početnu pretpostavku. No to ju svejedno ne čini točnom.'

Hollyday, koji je istovremeno i predsjednik Aloha Medicinals Inc-a, proizvođača organskih gljiva koje se koriste u medicini, kaže kako pronađene gljive ne namjerava staviti na tržište, niti koristiti bilo koji njihov dio.

'Ova je studija otprije 14 godina. Istraživanje još uvijek traje i dok ono ne bude završeno niti gljiva, niti njezine spore neće se naći na tržištu', kaže Hollyday.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:18