VELIK USPJEH RAČUNALA

GOOGLEOVA UMJETNA INTELIGENCIJA OTKRILA DOSAD NEPOZNATI PLANET Znanstvenici su u istom sustavu pronašli već sedam, ali osmi nisu ni naslućivali...

 NASA
 

Google-ova umjetna inteligencija pronašla je dosad nepoznati planet u orbiti oko zvijezde Kepler-90, čime je taj sustav postao prvi zabilježeni slučaj izvan Sunčevog sustava u kojem se nalazi osam planeta, danas je objavila NASA.

Google-ov algoritam za strojno učenje analizirao je arhivske podatke svemirskog teleskopa Kepler, i u njima je pronašao dokaz postojanja još jednog kamenitog planeta u orbiti oko zvijezde udaljene čak 2.545 svjetlosnih godina od Zemlje.

- Kao što smo i očekivali, postoje uzbudljiva otkrića koja se skrivaju u arhivskim podacima Keplera, koja samo čekaju pravi alat ili tehnologiju koja će ih otkriti, rekao je Paul Herz, direktor NASA-inog odjela za astrofiziku.

Računalni inžinjer Christopher Shallue iz Google AI znanstvenog tima osmislio je ideju korištenja neuralne mreže na podacima teleskopa Kepler. Zajedno s kolegom Andrewom Vanderburgom naučili su algoritam za strojno učenje kako prepoznati tragove ekstrasolarnih planeta - planeta koji orbitiraju oko drugih zvijezda.

Svemirski teleskop Kepler snima široko područje zvjezdanog neba i prati svjetlost zvijezda s visokom preciznošću kroz dulje vremenske periode. Prolazak planeta između Keplera i njihovih matičnih zvijezda uzrokuje maleni pad u ukupnoj količini svjetlosti koju Kepler bilježi.

Analizom prikupljenih podataka može se doći do podataka o veličini planeta, periodu orbitiranja i udaljenosti od matične zvijezde. Radi se o računici s mnogo nepoznanica u kojoj postoje brojne moguće varijacije, što je klasičnim računalnim algoritmima teško razaznati, dok su neuralne mreže puno fleksibilnije u točnom prepoznavanju manje očekivanih podataka.

Uz pomoć neuralne mreže tako je otkriven i najnoviji planet, Kepler-90i, ukupno osmi planet koji kruži oko zvijezde Kepler-90, koja je oko 20% masivnija od našeg Sunca, no također je zvijezda tipa G - žuti patuljak.

Novootkriveni planet je užareni kameniti planet koji oko svoje zvijezde kruži bliže nego što Merkur orbitira oko Sunca, a za puni krug oko Keplera-90 treba mu samo 14,4 dana. Iako je teško moguće da na ovom planetu postoji život, radi se o tek prvom velikom uspjehu korištenja algoritama za strojno učenje u potrazi za planetima izvan Sunčevog sustava.

Sljedeći korak za Shalluea i Vanderburga je primijeniti isti algoritam na cijelu arhivu podataka teleskopa Kepler, u kojoj se nalazi više od 150.000 zvijezda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:39