CRNI DANI

GORKA SUDBINA KAVE: STIŽE POSKUPLJENJE Omiljeni napitak imat će loš okus i manji učinak, a sve to ćete skuplje plaćati, evo i zašto

 REUTERS

Kavi prijete lošija kvaliteta, lošiji okus i manja količina, kao posljedica globalnog zatopljenja, a zbog kojeg je i manje prikladne površine za uzgoj kave, zaključci su istraživanja znanstvenika s Kew Gardensa u Londonu. Proizvodnja kave u Etiopiji ,"majci" visoko kvalitetne vrste kave Arabika, mogla bi znatno pasti u idućih deset godina ako se hitno nešto ne poduzme. Etiopija je također i najveći afrički izvoznik zrna iz kojeg dobivate svoj najvažniji jutarnji napitak.

Dr. Aaron Davis, koji se bavi istraživanjem kave, rekao je za BBC da će se količina kave definitivno smanjiti, ne samo u Etiopiji već i u cijelom svijetu, a kava će biti skuplja i imati lošiji okus.

Prema podacima Međunarodne organizacije za kavu (ICO), potrošnja kave bi već za tri godine mogla prerasti njezinu proizvodnju. Dosad se to nije osjećalo jer su postojale bogate zalihe koje su proizašle iz doba kad je njezina proizvodnja bila na vrhuncu. No ni zalihe nisu mogle trajati zauvijek, a proizvodnja je osjetno pala.

Roasted coffee beans are pictured during the cooling process at Negrita Coffee roastery in Lisbon, Portugal May 8, 2017. REUTERS/Rafael Marchante - RTS15MXF
REUTERS

Vremenske prilike jedna su od najvećih prijetnji proizvodnji, a brige su se tek malo smanjile zbog povoljnih vremenskih prognoza za Vijetnam i Brazil, koji su dva najveća proizvođača na svijetu. To ipak znači da bi svaka neočekivana promjena vremena mogla uzrujati proizvođače.

Visoke temperature su već pogoršale kavu
Roasted coffee beans are pictured at Negrita Coffee roastery in Lisbon, Portugal May 8, 2017. REUTERS/Rafael Marchante - RTS15MXH
REUTERS

Dugoročan pogled na zagrijavanje Zemlje ne donosi optimizam, jer toplija zemlja i suše uništavaju tlo koje je pogodno za proizvodnju kave. Dr. Tim Schilling iz Svjetskog instituta za istraživanje kave kaže da je njezina proizvodnja ugrožena zbog klimatskih promjena, bolesti, pesticida, pritiska u zemlji i manjka radne snage - a potražnja raste svake godine.

- U nekim područjima u kojima se proizvodi, temperature su toliko porasle da su već pogoršale kvalitetu kave - rekao je dr. Schilling. Zbog toga će njezina cijena porasti, osobito ona od najkvalitetnijih kava, a upravo njima najviše prijeti pad kvalitete.

Etiopljani - ljudi koji doslovno ne mogu živjeti bez kave
Migrants from Sudan, Eritrea and Ethiopia, serve food on the land of Cedric Herrou, a French farmer and volunteer assisting migrants to cross the French-Italian border to avoid police controls, in Breil-sur-Roya, France, April 11, 2017. Picture taken April 11, 2017.   REUTERS/Eric Gaillard - RTS135EL
REUTERS
U Etiopiji 16 posto stanovnika radi na plantažama kave, pa manje proizvodnje znači i gubitak radnih mjesta

Lošija kava nije 'prijetnja' samo milijunima koji "ne mogu bez nje" jer je vole, nego i onima koji zaista ne mogu živjeti bez nje jer im je to posao. Petnaest milijuna Etiopljana, naime, jedine prihode zarađuje radom na plantažama kave. Manje kave znači i manje radnih mjesta za čak 16 posto populacije koja ovako preživljava.

Može li tehnologija spasiti ljude - i kavu?

U područjima u kojima se smanjuje obradiva površina za proizvodnju kave, i ne samo u Brazilu i Etiopiji, pokušavaju se uvesti rješenja poput deforestacije i novih tehnologija. Deforestacija je krčenje šuma nakon kojeg ostaje kvalitetno tlo, a zemlje u kojima raste proizvodnja kave koriste nove tehnologije kojima se pokušava nadmudriti klimatske promjene.

2014. godine je objavljena i genomska sekvenca za vrstu Arabika, što olakšava odabir biljaka koje se mogu nositi s toplijim uvjetima. Svjetski institut za istraživanje kave radi na programu uzgoja biljaka kako bi 'ponovno stvorio' Arabiku, koja bi bila nešto bolja od sadašnje. Cilj im je povećati raznolikost zrna i otvoriti nove mogućnosti u proizvodnji.

Split, 200515.
Ante Bikic, barmen u caffe baru Plava kava priprema se za natjecanje u crtezima.
Na fotografiji: jedan od crteza Ante Bikica.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

To ipak nije nešto što će se dogoditi preko noći, kao što ni klimatske promjene nisu stvarane zadnjih godinu dana. Borba s vremenom je u tijeku, a do tada postoji velika vjerojatnost da će dio ljudi ostati bez (dobre) šalice kave - a dio bez posla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:34