POTPISAN SPORAZUM

HRVATSKA OD DANAS PRIDRUŽENA ČLANICA CERN-a: Briljantni hrvatski znanstvenici već 40 godina surađuju u CERN-u. Kulminacija te suradnje je današnji dan

 Goran Mehkek / CROPIX
 

Ministrica znanosti Blaženka Divjak i Fabiola Gianotti, glavna direktorica Europskog centra za nuklearna istraživanja (CERN), u četvrtak su u Tehničkom muzeju "Nikola Tesla" u Zagrebu potpisale Sporazum o pridruženom članstvu naše zemlje tom najvećem svjetskom laboratoriju fizike elementarnih čestica. Svečanom potpisivanju prethodila je kratka demonstracija pokusa u Kabinetu Nikole Tesle, a u jednom od pokusa sudjelovale su ministrica Divjak i dr. Gianotti.

- Danas svijet ne bi bio kakav jest da nije bilo Nikole Tesle. Baš kao što se u CERN-u događaju otkrića koja mijenjaju svijet - rekla je ministrica Divjak.

Fabiola Gianotti naglasila je kako CERN ima četiri glavne misije: fundamentalna istraživanja na području fizike elementarnih čestica, razvoj novih tehnologija, edukaciju i trening mladih znanstvenika, učenika i profesora te naposljetku širenje globalne suradnje u znanosti što doprinosi miru u svijetu.

Zagreb, 280219. 
Tehnicki muzej.
Svecano potpisivanje sporazuma izmedju RH i Europske organizacije za nuklerarna istrazivanja(CERN). Sporazu su potpisali  Ministrica znanosti i obrazovanja Blazenka Divjak i glavna direktorica CERNa Fabiola Gianotti. 
Na fotografiji: Blazenka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja i Fabiola Gianotti u obilasku muzeja.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX
Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja i Fabiola Gianotti u obilasku muzeja

- Briljantni hrvatski znanstvenici i inženjeri već 40 godina surađuju u CERN-u. Kulminacija te suradnje je današnji dan, koji je povijesni. Pridruženo članstvo otvara Hrvatskoj niz mogućnosti kao što su zapošljavanje hrvatskih znanstvenika u CERN-u, sklapanje ugovora hrvatske industrije s CERN-om te edukacija i trening znanstvenika, studenata i učenika - istaknula je Fabiola Gianotti, prva žena na čelu CERN-a u 65 godina dugoj povijesti te važne znanstvene institucije. Smješten u Meyrinu, predgrađu Ženeve, na samoj granici Švicarske i Francuske, CERN je osnovan 1954. godine kako bi se zaustavio odlazak najboljih europskih fizičara u Ameriku.

Osnovalo ga je 12 europskih zemalja, među kojima i bivša Jugoslavija, koja ga je kasnije napustila. Danas CERN ima 22 članice i najbolji je primjer globalne suradnje u svijetu znanosti: zapošljava oko 2500 ljudi, ali na različitim projektima okuplja 17.000 znanstvenika stotinjak nacionalnosti iz cijelog svijeta.

Zagreb, 280219. 
Tehnicki muzej.
Svecano potpisivanje sporazuma izmedju RH i Europske organizacije za nuklerarna istrazivanja(CERN). Sporazu su potpisali  Ministrica znanosti i obrazovanja Blazenka Divjak i glavna direktorica CERNa Fabiola Gianotti. 
Na fotografiji: Fabiola Gianotti i Blazenka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja 
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Posljednjih godina CERN je diljem svijeta postao poznat po otkriću Higgsova bozona, popularne Božje čestice koja svim ostalim česticama daje masu. Za to otkriće, predstavljeno u srpnju 2012. godine, dodijeljena je Nobelova nagrada za fiziku 2013. Peteru Higgsu i Françoisu Englertu, koji su s Robertom Broutom još 1964. predvidjeli postojanje Higgsova bozona.

No, CERN je i rodilište vrhunskih tehnologija kao što je svjetska mreža, World Wide Web (WWW), koja je razvijena 1989. godine. Kao pridružena članica Hrvatska će plaćati članarinu u iznosu od milijun švicarskih franaka, a novci za tu članarinu su već predviđeni u Operativnom programu EU 2014. - 2020. godine. Inače, nepisano je pravilo da se svaki uloženi franak zemlji članici CERN-a i njezinoj industriji godišnje vraća kao četverostruka dobit.

Zagreb, 280219. 
Tehnicki muzej.
Svecano potpisivanje sporazuma izmedju RH i Europske organizacije za nuklerarna istrazivanja(CERN). Sporazu su potpisali  Ministrica znanosti i obrazovanja Blazenka Divjak i glavna direktorica CERNa Fabiola Gianotti. 
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Andrej Plenković

- Članarina od milijun franaka za nas nije puno, to je naš ulog za našu znanost i industriju kako bismo mogli napraviti idući korak, a to je punopravno učlanjenje u CERN - rekao je premijer Andrej Plenković. Svečanom potpisivanju sporazuma s CERN-om prisustvovali su mnogi istaknuti članovi akademske zajednice te predstavnici hrvatskog poslovnog svijeta.

Jurica Carić, direktor tvrtke Monting-I:

"Konačno smo dočekali ovaj dan. Naši radnici se nadaju da će imati i više posla i da će moći ostvarivati veću satnicu i veća primanja u CERN-u."

Ivica Puljak, voditelj splitske grupe fizičara u CERN-u:

"Ovo je iznimno radostan dan za mene i zadnjih 25 godina sam sanjao da se dogodi. To je izuzetno dobra vijest za znanost i naše društvo u cjelini."

Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci:

"Udruživanje s CERN-om je iznimno značajno jer je budućnost znanosti u ovakvim velikim kolaboracijama i projektima. Mi na Sveučilištu u Rijeci smo presretni što smo dio konzorcija koji sudjeluje u tom velikom projektu."

Danijel Denegri, dugogodišnji hrvatski fizičar u CERN-u:

"Ovo je ispunjenje jednog davnog programa, a počelo je 1992. godine kad je Hrvatska bila u slabom stanju. Ovo je važno i znanstveno i profesionalno i politički, jer CERN je najveći uspjeh ujedinjene Europe."

Danilo Vranić, dugogodišnji hrvatski fizičar u CERN-u:

"Od 1971. godine, kad sam počeo raditi na Institutu Ruđer Bošković, govori se o učlanjenju u CERN. Sad sam već umirovljenik, ali jako mi je drago što se to naposljetku i dogodilo."

Guy Paić, dugogodišnji hrvatski fizičar u CERN-u:

"Ovo je kraj 30 godina bitaka za ulazak, a zapravo novi početak kako bismo ispunili naše obaveze."

Kruno Pisk, bivši direktor Instituta Ruđer Bošković:

"Ovo je jako važan događaj, CERN je centar izvrsne znanosti, a impakt koji može imati na Hrvatsku je iznimno važan. To je velika šansa za povezivanje znanosti i realnog sektora."

David Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković:

"Naši fizičari već dugo surađuju u CERN-u, ovo je prepoznavanje njihova truda i istraživanja. To je važno i za našu znanost i za Hrvatsku u cjelini."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:09