USPJEH

HRVATSKOJ ZNANSTVENICI JOŠ 2,6 MILIJUNA DOLARA ZA ZNANSTVENI PROJEKT Bavi se ekstremnim vremenskim pojavama

Željka Fuchs
 Tom Dubravec / CROPIX
 

Hrvatska znanstvenica dr. Željka Fuchs voditeljica je jednog od najvećih projekata što ih financira američka Nacionalna zaklada za znanost (NSF).

Terenski posao

Riječ je o 5,4 milijuna dolara vrijednom projektu OTREC (Organization of Tropical East Pacific Convention) za istraživanje ekstremnih vremenskih pojava poput uragana što ga zajednički vode Željka Fuchs i njezin kolega te bivši mentor David J. Reymond, profesor na New Mexico Techu. Najprije je lani u ljeto NSF hrvatskoj znanstvenici i njezinom kolegi odobrio 2,8 milijuna dolara za OTREC, a sada je za taj projekt odobrio još 2,6 milijuna dolara.

- Novih 2,6 milijuna namijenjeno je za samo istraživanje u iduće tri godine dok su prijašnji iznosi bili za avion, instrumente i provođenje istraživanja na terenu. NSF provodi terenske projekte tako da prvo odobri cijeli paket i dodijeli novac odmah za provođenje projekta na terenu. No, onda oformi novi panel koji recenzira projekte za istraživanje. Mi smo odradili dobar posao pa smo dobili pola milijuna više nego smo očekivali - rekla je je dr. Željka Fuchs, direktorica Centra za klimu i vodu na New Mexico Techu.

- OTREC nije najveći projekt koji je dodijelio NSF, ali je jedan od najvećih koji je dodijeljen ‘individualno’. Veći projekti imaju više ‘šefova’, a u našem projektu odluke donosimo Dave Raymond i ja - dodala je dr. Fuchs.

Avion sa sondama

U sklopu projekta OTREC istraživat će konvekciju, fizikalni proces koji je odgovoran za stvaranje kumulonimbus oblaka i razornih oluja. - Pripremamo se za ‘dry run’ koji se provodi godinu dana prije projekta u isto vrijeme kad će biti terenska faza. Mi ćemo se tijekom kolovoza i rujna ‘pretvarati’ da smo na terenu i donositi odluke kad i gdje ćemo letjeti. Pripremamo ‘field catalog’ na kojem će biti svi rezultati prognoza, satelita, praćenja poremećaja itd. Taj će katalog biti jako važan idućeg ljeta pa je bitno da bude besprijekorno napravljen - pojasnila je.

Istraživanja na terenu trebala bi početi u kolovozu 2019. - Tada dolazi avion opremljen radarom i 600 sondi koje se bacaju iz aviona kako bi mjerile temperaturu, tlak, vlagu, vjetar. Svi ostali instrumenti bit će postavljeni i provjereni, a veći dio ekipe bit će na terenu. Letjet ćemo iznad područja Tihog oceana i jugozapadnih Kariba. Kako je konvekcija najčešća pojava u tropskoj atmosferi, to je područje prirodni laboratorij za istraživanje toga procesa - dodala je.

Tko je željka fuchs? Zagrepčanka s karijerom u SAD-u

Željka Fuchs (44) rođena je u Zagrebu gdje je 1998. godine diplomirala geofiziku i meteorologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF). Zatim je školovanje nastavila u Americi, gdje je 2005. godine doktorirala na New Mexico Techu. Kada se 2006. godine na PMF-u u Splitu otvorila mogućnost za docentsku poziciju, javila se na natječaj i vratila se u domovinu.

Deset je godina živjela i radila u Splitu, a zatim se 2016. godine zaželjela izazova te vratila na New Mexico Tech gdje ima poziciju u rangu izvanrednog profesora, ali ne drži predavanja. Također, direktorica je Centra za klimu i vodu koji je osnovala.

- Centar se trenutno razvija trenutno najviše kroz rad na istraživanju vremena i promjene klime, utjecaja klime na podzemnu vodu, te utjecaja klime na ekosustav – naglasila je Željka Fuchs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:51