CAMBRIDGE PRETEKAO HARVARD

Intelektualci iz Hrvatske koji su pohađali najbolje sveučilište na svijetu: 'Dok smo studirali, predavao nam je i Stephen Hawking'

ZAGREB - Naravno da je Cambridge pretekao Harvard i postao najbolje svjetsko sveučilište. Engleska sveučilišta Cambridge i Oxford jedinstvena su u svijetu po tutorialu, sustavu u kojem profesori rade u malim grupama od tri do šest studenata - rekao nam je Jurica Novak (36), koji je doktorirao fiziku na Cambridgeu, a danas je mladi poslovni čovjek koji radi u McKinseyjevu zagrebačkom uredu, komentirajući vijest da je to poznato britansko sveučilište proglašeno najboljim na listi QS World University Rankings.

Riječ je o istraživanju koje provodi Quacquarelli Symonds (QS), kompanija specijalizirana za problematiku visokoškolskog obrazovanja i studija na sveučilištima diljem svijeta.

Od 2004. do prošle godine QS je svoja istraživanja najboljih sveučilišta na svijetu objavljivao u suradnji s britanskim dnevnikom Times. U dosadašnjih šest rangiranja, Cambridge je bio među 10 najboljih sveučilišta, a prošle je godine bio na drugom mjestu iza Harvarda. Sada su Harvard i Cambridge zamijenili mjesta.

Privatni novac

- Meni je to iznenađenje, jer Harvard dobiva mnogo više novca iz privatnih izvora nego Cambridge. To je dosad igralo važnu ulogu u mnogim rangiranjima najboljih svjetskih sveučilišta. No, Cambridge je uvijek bio među prvih 10 najboljih - rekao nam je Mićo Tatalović (27), koji je također studirao na Cambridgeu, a danas se bavi znanstvenim novinarstvom i pomoćnik je glavnog urednika na portalu SciDevNet u Londonu. Mićo Tatalović dobro poznaje britanski obrazovni sustav jer je u Engleskoj završio treći razred srednje škole te studirao na Oxfordu, koji je na šestom mjestu, prvoplasiranom Cambridgeu te londonskom Imperial Collegeu koji je rangiran na sedmo mjesto rang-liste najboljih svjetskih sveučilišta.

- Na Cambridgeu sam magistrirao zoologiju. Unatoč velikoj kompeticiji, dobio sam njihovu stipedniju, a jednu godinu primao sam i stipendiju Ministarstva znanosti. Mene je na Cambridgeu oduševljavao duh istraživačke slobode, te internacionalna i atmosfera tolerancije; oko 50 posto profesora i postdiplomskih studenata dolazi izvan Velike Britanije. Pruža vam se mnogo prilika za profesionalni i osobni razvoj - ispričao je Mićo Tatalović.

Potpuno samostalni

Za razliku od Tatalovića koji nikad nije studirao u Hrvatskoj, Jurica Novak prvu godinu fizike završio je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu.

- Zatim sam dobio stipendiju za američko Sveučilište Cornell, gdje sam diplomirao. Budući da sam želio upoznati i britanski sveučilišni sustav, odlučio sam se za postdiplomski na Cambridgeu, gdje sam dobio stipendiju - ispričao je Jurica Novak prisjetivši se rada na doktoratu na Cambridgeu.

- Kad dobijete temu, potpuno ste samostalni. No, kad god zaželite, možete zatražiti konzultacije s mentorom - ustvrdio je Novak, naglasivši da mu nije smetala stanovita izoliranost Cambridgea, sveučilišnog mjesta koje je od Londona udaljeno 80-ak kilometara. Tijekom svoga studija na Cambridgeu, naši su sugovornici imali priliku slušati predavanja brojnih svjetski poznatih znanstvenika koji tamo rade ili su gostovali. - Bio sam na nekoliko predavanja Stephena Hawkinga, koga sam sretao i u gradu - rekao je Jurica Novak. Miće Tatalovića se, pak, dojmilo gostovanje slavnog američkog evolucijskog psihologa Stevena Pinkera.

Izvanredni događaj

- Predavanja slavnih znanstvenika na Cambridgeu, gdje se rade i vrhunska znanstvena istraživanja, vrlo su česta pa vam nakon nekog vremena to postane uobičajeno, a ne neki izvanredni događaj - zaključio je Tatalović.

Švicarski institut najbolji u kontinentalnoj Europi

ZAGREB - Kao i proteklih šest godina, na QS World University Rankings, listi 200 najboljih sveučilišta, dominiraju angloamerički univerziteti. Među prvih deset je pet britanskih i pet američkih sveučilišta. Da SAD ima najbolji visokoobrazovni sustav pokazuje i to da je na listi prvih 100 čak 31 američko sveučilište. Najbolje sveučilište iz kontinentalne Europe jest glasoviti ETH (Švicarski federalni tehnološki institut), koji je na 18. mjestu, što je za dva mjesta više nego lani. Najbolje azijsko sveučilište jest University of Hong Kong, koji je na 23. mjestu. Prilikom vrednovanja kvalitete QS World University Rankings u obzir se uzima kvaliteta istraživanja i citiranost profesora. (T. R.)

TOP 10 sveučilišta

1. Cambridge (Velika Britanija): najbolji u prirodnim znanostima

2. Harvard (SAD): najbolji u biomedicini i znanosti o životu

3. Yale (SAD), peti u umjetnosti i humanističkim znanostima

4. UCL (Velika Britanija), 15 u biomedicini

5. MIT, Massachusetts Institute of Technology (SAD), drugi u prirodnim znanostima

6. Oxford (Velika Britanija), prvi u umjetnosti i humanističkim znanostima

7. Imperial Colege London (Velika Britanija), šesti u tehničkim znanostima

8. University of Chicago (SAD), sedmi u društvenim znanostima

9. California Institute of Technology (Caltech) (SAD), peti u tehničkim znanostima

10. Princeton (SAD), peti u humanističkim i sedmi i prirodnim znanostima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:00