PODVALA ZNANSTVENIKA

ISTINA KOJU SU VAM SKRIVALI... Znanstvenik objavio video o 'čudesnom prirodnom lijeku za rak' i ostao šokiran rezultatom

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.07.2018. u 00:00

YouTube

 

Kanadski znanstvenik Jonathan Jarry sa svojim videom o mahovini koja liječi rak mijenjajući njegov DNK postao je totalni hit s više od 9 milijuna pregleda! No, paradoks leži u tome da su tvrdnje o učinkovitosti takvog prirodnog načina liječenja zapravo potpuna laž. Naime, Jarry se u svom poslu bavi upravo razotkrivanjem dezinformacija poput onih kakve se mogu pronaći u njegovom viralnom videu.

Na izradu videa inspirirao ga je bivši kolega kad mu je poslao Facebook objavu u kojoj se tvrdi da se rak može izliječiti radiovalovima. Taj video, iako prepun netočnosti, pogledan je nevjerojatnih 6 milijuna puta, dok objave koje rade u Jarryjevom uredu za znanost i društvo pri Sveučilištu McGill u Montrealu ne uspijevaju pridobiti ni djelić takve pozornosti.

Jarry je tada odlučio napraviti video koji će izgledati poput klasičnih videa teoretičara zavjera i proizvođača 'fake' vijesti, s dramatičnom glazbenom pozadinom i pričom o "čudesnom lijeku za rak" koji je otkrio dr. Johan R Tarjany u 19. stoljeću, ali koji je farmaceutska industrija dugo skrivala. Tek na pola videa autor gledateljima otkriva da ne postoji nikakav dr. Tarjany i čudesna mahovina koja ubija rak.

 

Jarryjeva ideja, kako je otkrio za BBC, bila je da napravi svojevrsnog Trojanskog konja u svijetu viralnih videa. Na koncu je, priznaje, bio šokiran rezultatom, jer se isprva nadao kako će njegov video biti dijeljen najviše 10 tisuća puta.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo