VIP EUREKA

Istražila što se sve mijenja u životu pada nakon kastracije

Na ovogodišnjoj se smotri predstavilo 15 srednjoškolaca koji su se plasirali u finale

ZAGREB - Protekloga vikenda u Zagrebu je održana peta Vip Eureka, multidisciplinarna smotra znanstvenog stvaralaštva hrvatskih srednjoškolaca. Smotru je organizirao Znanstveno-edukacijski centar Višnjan po uzoru na slična multidisciplinarna natjecanja u svijetu, od kojih je najpoznatiji Intel Contest. Na ovogodišnjoj smotri posterima i usmenom prezentacijom, baš kao na pravom znanstvenom kongresu, predstavilo se 15 srednjoškolaca koji su se plasirali u finale. Predstavljamo vam tri najuspješnika učenika- znanstvenika.

1. Mateo Paulišić

Mateo Paulišić, učenik četvrtog razreda Pazinskog kolegija, klasične gimnazije iz Pazina, pobjednik je ovogodišnje VIP Eureke, s radom “Detekcija kozmičkog zračenja”.

- Moj rad se bavi detekcijom čestica koje dolaze iz svemira, a zatim se sudaraju s atmosferom proizvodeći još manje čestice. Te čestice je detektirao aparat koji sam sam napravio - pojasnio je Mateo kome je u radu pomogao mentor Mario Turić.

Ljubav prema znanosti Mateo je spoznao prije tri godine na ljetnoj školi astronomije koju organizira znanstveno-edukativni centar Višnjan. - Tri godine zaredom bio sam u ljetnoj školi astronomije, no u Višnjan se ‘zaletim’ kad god se nešto događa - ispričao je Mateo koji još nije donio konačnu odluku o studiju.

- Dvumim se između studija fizike na PMF-u i FER-a. No, postoji i drugi dio moga života koji je posvećen glazbi. Pjevam u dvije klape: u školskoj te klapi Teran. Osim toga sviram i u jednom bendu - ispričao je Mateo Paulišić.

2. Mario Gigović

Mario Gigović, učenik trećeg razreda Opće gimnazije “Mate Blažina” iz Labina osvojio je drugo mjesto s radom “Ekstrakcija mikrovalovima” za koji mu je mentorica bila Mira Hrvatin. U svom se radu bavio ekstrakcijom eteričnih ulja kleke i kadulje, tipičnih istarskih biljaka.

- Eterična se ulja sve više koriste, no čista eterična ulja su skupa. Primjerice, cijena litre kadulje je od 50 do 100 eura. Dosjetio sam se da bi provođenje ekstarkcije u mikrovalnoj pećnici moglo omogućiti značajne uštede - pojasnio je Mateo koji ima i poduzetničke skolonosti. Naime, Mateo razmišlja da svoju metodu iskoristi tako da od eteričnih ulja radi preparate i sapune za prodaju. U slobodno vrijeme Mateo se bavi glumom. - Glumim u kazalašnim skupinama i izvodim performanse. Još nisam odlučio što ću studirati jer se dvoumim između prava, biologije, kemije i glume - zaključio je Mateo Gigović.

3. Kristina Hrastović

Kristina Hrastović učenica četvrtog razreda Veterinarske škole Zagreb osvojila je treće mjesto s radom “Što se mijenja u životu pasa nakon kastracije” za koji je mentorica bila Ana Gverić.

- Ideju za istraživanje sam dobila jer imam psa koji je kastriran. Također, tijekom prakse se često srećem s vlasnicima kastriranih pasa - rekla je Kristina čije je istraživanje je trajalo mjesec dana, a tom prilikom sam anketirala vlasnike pasa. - Najčešći razlog za kastraciju ženki jest kontrola razmnožavanja, dok je kod mužjaka glavni razlog agresivno ponašanje. Svi mužjaci nakon kastracije su postali mirniji. Kastracijom se mijenja i zdravlje i ponašanje pasa jer postaju mirniji, tromiji i deblji - rekla je Kristina, koja se kao i 95 posto anketiranih vlasnika pasa, nije pokajala zbog kastracije svoga kućnog ljubimca. Kristina Hrastović želi upisati studij medicine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:40