ŠIRENJE COVIDA-19

ISTRAŽIVAČI VJERUJU DA SU NAŠLI NOVI ZNAČAJNI NAČIN KAKO SE PRENOSI KORONAVIRUS Ako se teorija potvrdi, preporuke o nošenju maske dobit će utemeljenje

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.05.2020. u 10:01

Social counsellor Claudia Calvente (R) delivers educational material to a mother at a school in San Miguel, Lavalle department, Mendoza province, Argentina, on May 07, 2020. - Children of the Lavalle dry land, in the north of the province of Mendoza, continue studying in the midst of the COVID-19 pandemic even though most of them do not have access to the internet. Their teachers drive around 400 kilometers every month to deliver educational material and food bags for them and their families. (Photo by Andres Larrovere / AFP)
AFP

Ilustracija

 

Mikrokapljice koje proizvodi čovjek dok govori mogu u zatvorenom prostoru ostati u zraku više od deset minuta, pokazala je studija objavljena u srijedu koja ukazuje na vjerojatnu ulogu tih kapljica u širenju Covida-19.

Znanstvenici s američkog Nacionalnog instituta za dijabetes, probavu i bolesti bubrega (NIDDK) proučavali su ispitanike dok su glasno ponavljali riječi "ostanite zdravi" tijekom 25 sekundi u zatvorenoj kutiji.

Laserom su osvjetljavali aerosol koji je ispitanik proizvodio tijekom govora kako bi vidjeli i prebrojali mikrokapljice.

Mikrokapljice su ostajale u zraku prosječno 12 minuta, prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

Uzimajući u obzir poznatu koncentraciju koronavirusa u slini znanstvenici su procijenili da svaka minuta glasnog govora može proizvesti više od 1000 mikrokapljica koje sadrže viruse i koje mogu ostati u zraku osam ili više minuta u zatvorenom prostoru.

"Vizualizacija pokazuje kako normalni govor stvara mikrokapljice koje mogu ostati u zraku desetke minuta ili više i imaju značajnu sposobnost prenošenja bolesti u zatvorenom prostoru", zaključili su znanstvenici.

Isti je tim u radu objavljenom u travnju u časopisu New England Journal of Medicine već utvrdio da tiši govor proizvodi manje mikrokapljica.

Ako se zaraznost Covida-19 razgovorom potvrdi to bi dalo znanstveno utemeljenje preporukama za nošenje maske za lice koje su uvedene u mnogim zemljama i pomoglo objasniti zašto se koronavirus tako brzo širi.

Neki stručnjaci za širenje virusa smatraju da se virus može širiti samo ako ste u blizini zaražene osobe koja kašlje ili kiše i udahnete njegove mikrokapljice.

Izdvajamo