POČETNA CIJENA 20.000 DOLARA

IZNIMNA POVIJESNA VRIJEDNOST Na dražbi u prosincu bit će ponuđeno još jedno Einsteinovo pismo

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.11.2019. u 08:47

German born American physicist Albert Einstein (1879 - 1955) awarded Nobel prize for physics (1921) at Princeton in New Jersey. (Photo by Doreen Spooner/Getty Images)
Getty Images

Albert Einstein

Pismo nobelovca Alberta Einsteina u kojemu detaljno piše o svojim naporima na otkrivanju "teorije svega" bit će ponuđeno idući mjesec na dražbi u Jeruzalemu, rekla je glasnogovornica aukcijske kuće Kedem.

Aukcija će se održati 3. prosinca, rekla je Avigayil Heilbronn iz aukcijske kuće, dodavši da će početna cijena biti 20.000 dolara.

Einstein je pismo poslao matematičaru Ernstu Gaboru Strausu u lipnju 1950. Riječ je o znanstvenikovu odgovoru na Strausove kritike njegova rada, a zainteresiranima daje uvid u tekući posao obojice znanstvenika.

Straus je bio Einsteinov pomoćnik na Princetonovu Institutu za napredna istraživanja između 1944. i 1948. godine. Dvojica znanstvenika zajedno su objavila tri stručna rada.

- Riječ je o povijesno iznimno vrijednome pismu - izjavio je Meron Eren, suvlasnik aukcijske kuće Kedem.

Podsjetio je da je Einsteinovo pismo iz 1954. godine u kojemu je otkrio svoja promišljanja o Bogu i religiji, poznatije kao "Božje pismo", na dražbi održanoj 2018. godine u New Yorku prodano za gotovo 3 milijuna dolara.

Albert Einstein rođen je u južnom njemačkom gradu Ulmu 1879. godine u židovskoj obitelji. Uspio je pobjeći pred nacistima te je 1933. emigrirao u Sjedinjene Države. Umro je 1955. godine u Princetonu u New Jerseyju u dobi od 76 godina, a sve spise i predmete koji su bili u njegovu vlasništvu ostavio je hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu.

Straus je rođen 1922. u Münchenu u židovskoj obitelji. Svi su 1933. za vrijeme britanskog mandata pobjegli u Palestinu, geopolitički entitet pod britanskom upravom izdvojen iz osmanske Južne Sirije.

Nakon kraćeg razdoblja studija na hebrejskom sveučilištu emigrirao je u Sjedinjene Države i ondje diplomirao na Sveučilištu Columbia. Umro je 1983. u Los Angelesu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo