KRIŽANAC

JE LI TO DUPIN? ILI IPAK KIT? Znanstvenici uzbuđeni zbog novog otkrića blizu obale Havaja: 'Oduvijek sam vjerovao da postoje'

AUTOR:
  • Jutarnji.hr

 • OBJAVLJENO:
 • 01.08.2018. u 00:00

 • Cascadia Research Collective

  Hibrid snimljen blizu obale havaja

   

  Znanstvenici su prvi put uočili izuzetno zanimljivog hibrida blizu obale Havajskog otočja. Riječ je i križancu kita i grubozubog dupina, piše BBC.

  Iako su svi mediji prenijeli da je riječ o 'wolphinu' (engl. složenica riječi kit i dupin), jedan od havajskih znanstvenika tvrdi kako to baš nema smisla.

  - Mislim da to komplicira situaciju još više, nema smisla tako ga nazivati, upozorava biolog Robin Baird, jedan od autora istraživanja pri istraživačkom centru Cascadia u državi Washington.

  U studiji objavljenoj prošloga tjedna, znanstvenici ističu da je životinja uočena blizu obale otoka Kauai u kolovozu 2017. godine i čini se da je to prvi zapis o križancu te dvije vrste.

  Znanstvenici su neobičnog križanca promatrali 14 dana tijekom njegova 1280 kilometra dugog putovanja sa skupinom dupina.

  Riječ je tek o trećem primjerku mješanca rođenog u divljini u obitelji dupina.

  Naziv 'wolphin' prvi put je korišten u slučaju križanca rođenog 1985. godine u havajskom Sea Life Parku. Nazvali su ga Kekaimalu, a riječ je o hibridu lažnog kita ubojice i atlantskog dobrog dupina. Kekaimalu još uvijek živi u velikom akvariju u glavnom gradu Havaja Honoluluu. Poznat je samo još jedan takav hibrid, rođen u velikom oceanariju u Japanu 1981. godine, no taj je križanac uginuo nakon nekoliko mjeseci.

  REUTERS

  Kekaimalu

  REUTERS

  Kekaimalu

   

  Iako je vijest snažno odjeknula u medijima te se spominje da je riječ o novoj vrsti, Robin Baird upozorava kako je prerano govoriti o tome.

  - Još neke stvari se moraju dogoditi da dođe do toga, ukljućujući raširenu hibridizaciju. Ovo nije takav slučaj, iako ima primjera gdje je hibridizacija rezultirala novim životinjskim vrstama. Zasad nema nagovještaja da bi ovo mogao biti takav slučaj, pojasnio je.

  Znanstvenici smatraju kako se kit odvojio od svoje skupine i pridružio skupini grubozubih dupina. Ne zna se koliko je star hibrid no vjeruju da je riječ o odraslom primjerku.

  Kustos velikog akvarija Sea Life na Havajima vrlo je uzbuđen zbog ove vijesti.

  - Ima smisla, uvijek sam vjerovao da negdje u divljini postoje, ovo samo dokazuje genetsku različitost u oceanima.

  Izdvajamo