SAVJETI KOJI SPAŠAVAJU ZDRAVLJE

KAKO BITI SIGURAN DA JE MESO KOJE KUPUJETE SVJEŽE? Stručnjaci dali jasne upute kupcima kako provjeriti je li meso sigurno za konzumiranje

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.07.2017. u 10:03

Travnik, 260712
Prodaja mesa u mesnicama u Travniku.
Nekoliko osoba koje su svercale meso iz BiH u Hrvatsku, na krim obradi su priznali da su svo meso kupili u Travniku.
Na fotografiji: mesnica Halal, radnik Hajrudin sa ramstekom
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klaric / CROPIX, Arhiva i ilustracija

Pakiranje i izgled najbitniji su pokazatelji kvalitete.

Meso u prodavaonice stiže u raznim oblicima i nije uvijek lako prepoznati koje je svježe i visokokvalitetno.  Stručnjaci općenito predlažu da se kupuje meso iz regije u kojoj se živi.

A osim informacija na pakiranju, i njegov izgled može biti indikator kvalitete.

Unutarmišićna mast: Iako mnogo ljudi misli da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome, kaže Elisabeth Roesicke iz Njemačkog poljoprivrednog centra. Kvalitetno meso bi moralo imati malo unutarmišićne masti, a to se vidi po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano. 

Boja: Idealna boja ovisi o tome o kojoj se životinji radi. Teletina bi morala biti svijetla, ali ne bijela. Jednako kao i meso peradi. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna. Svinjetina je idealno blijedoružičasta. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bježati, naglašava Roesicke.

Voda: Ako se kupuje pakirano meso, u njemu ne smije biti vode. Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro, rekla je Roesicke.

Čvrstoća: Ima još jedan način za jednostavnu provjeru je li pakirano meso još uvijek svježe. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne smije ostati nikakvo udubljenje. A površina mesa mora blistati.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo