ČUDESNO OTKRIĆE

KAKO SU BILJKE NATJERALE GLADNE GUSJENICE DA POSTANU KANIBALI Ličinke pojele jedne druge na listu rajčice nakon što su naišle na otrovnu supstancu

AUTOR:
  • Jutarnji.hr

 • OBJAVLJENO:
 • 15.07.2017. u 15:36

 • Vojko Basic / Ilustracija / CROPIX

   

  Ako dosad niste vjerovali da i biljke imaju vlastiti obrambeni mehanizam, pomoću kojega se štite od životinjskih biljojeda, novo istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Ecology and Evolution, u to će vas definitivno uvjeriti.

  Naime, nakon što su znanstvenici gusjenicama ponudili listove rajčice, koje su prethodno pošpricali otrovnim tvarima, koje biljke inače znaju ispuštati kada su u opasnosti, ove ličinke leptira i nekih drugih kukaca odbile su jesti štetnu biljku.

  - Umjesto toga, gusjenice su postale kanibali. Jednostavno su se okrenule konzumiranju vlastite vrste - izjavio je John Orrock, evolucijski ekolog i biolog s američkog sveučilišta Wisconsin-Madison.

  Dodao je kako biljke ne mogu pobjeći od 'neprijatelja' i sakriti se, poput životinja i ljudi, ali itekako imaju razvijen i više nego sofisticiran sustav za održanje vlastite vrste.

  - Borba kreće već u onom trenutku kada kukac zagrize biljku. Ona tada počne proizvoditi kemikaliju koja je otrovna za biljojede. Primjerice, biljke duhana i kave izlučuju nikotin i kofein, koji u većim količinama mogu biti smrtonosni - objasnio je profesor Orrock.

  Kako bi potvrdili svoja razmišljanja, znanstvenici su listove rajčice pošpricali metil jasmonatom, supstancom čiji miris ljude podsjeća na lipu, i ponudili ih gusjenicama. Promatrali su ih osam dana i došli do zaključka kako su ličinke odbile jesti kontaminirane listove - umjesto njih, okrenule su se kanibalizmu.

  - Na kraju eksperimenta, od osam gusjenica, samo su dvije preživjele - rekli su znanstvenici, a prenosi NY Times.

  Također su otkrili da biljke mogu i međusobno komunicirati, i to pomoću kemikalija koje odašilju zrakom do druge jedinke.

  - Kad biljka bude 'napadnuta', druga u njezinoj neposrednoj blizini to može osjetiti i započeti obrambenu akciju - tvrde ekolozi.

   

  Izdvajamo