TIANGONG-1

KINESKA SVEMIRSKA POSTAJA IZVAN KONTROLE Očekuje se njezin pad na Zemlju, ali nitko ne zna gdje bi se to moglo dogoditi

 REUTERS

Posljednji dani 2017. godine bili su krcati zanimljivim astronomskim događanjima poput pojave neobičnih asteroida koji su mimoišli Zemlju na nevelikoj udaljenosti. No, predmet koji bi doista mogao ugroziti naš planet, mogao bi biti onaj koji je proizveo sam čovjek, piše New York Post.

Naime, kineska svemirska postaja Tiangong-1 već je mjesecima potpuno izvan kontrole. Svemirske agencije iz čitavog svijeta očekuju da će se srušiti na Zemlju u prvim tjednima 2018. godine. Na nesreću, nitko ne zna gdje će to točno biti.

Tiangong-1 – u prijevodu, 'Nebeska palača' – ugostila je brojne kineske astronaute tijekom svog kratkog života, no nakon što je njezina misija završila 2016. godine, kineska svemirska agencija je objavila da je izgubila svaku komunikaciju sa svemirskom postajom i da očekuje njezin pad.

Znanstvenici koji motre njezino približavanje Zemlji, pokušavaju predvidjeti gdje će se točno udar dogoditi, no zasad su uspjeli tek ugrubo odrediti gdje bi taj ogroman komad svemirskog otpada mogao pasti: bit će to negdje između 43 stupnja sjeverno i 43 stupnja južno. Najveći dio tog područja prekriven je oceanom, no unatoč tome i dalje postoji vjerojatnost od 1:10.000 da će neka od krhotina pasti na naseljeno područje i tako ugroziti ljude.

Svemirska postaja Tiangong-1 teži oko 8500 kilograma i načinjena je od materijala koji sagorijeva u atmosferi. No ipak, mnogi dijelovi preživjet će prolazak kroz atmosferu i završiti na Zemlji. No, prema nekim predviđanjima, najopasnije u priči s postajom Tiangogng-1 nije njezina težina, već sastav. Naime, ona sadrži i vrlo otrovne spojeve poput hidrazina koji je vrlo štetan za sve žive organizme.

Pretpostavlja se da će svemirska postaja pasti na Zemlju u ožujku. Kako se termin bude približavao, znanstvenici će sve pouzdanije moći odrediti gdje će točno postaja pasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:12