MORSKI LOPOVI

KITOVI UBOJICE PLJAČKAJU RIBARE Orke nadmudrile čovjeka: 'Satima se mučimo, a onda se pojave bande kitova i otmu nam ribu'

 REUTERS
Kitovi su superiorni lovci koji su naučili nadmudriti ribare, objašnjavaju biolozi.

Sudeći prema izvještaju Anchorage Daily Newsa, 'bande' orki, koje često zovu i kitovima ubojicama, doslovno maltretiraju aljaške ribare tako što im u zadnji tren otmu plijen prije nego ga ovi uspiju podići na brod.

Jedan od njih, John McHenry, ispričao je spomenutom listu da se sve dogodi previše brzo da bi stigli reagirati, jer se orke pokažu tek kad su spremne zagristi i oteti plijen, a pritom se organiziraju kao, kako kaže, neka agresivna motoristička banda.

National Post piše da su se orke naučile ponašati u ovoj situacij i točno znaju da će ribari privući ribu, ali i kad je najbolje krenuti na nju. To je, dakako, u trenutku kad je riba već zagrizla tuđu udicu. Osim toga je jedu i kroz riblju mrežu koju lako unište.

Fishermen work on the beach in Argentina's area of Peninsula Valdes March 21, 2008. An orca, or killer whale, torpedoes towards the beach and launches itself onto the sand to hunt baby sea lions. Only seven orcas in the world are known to hunt this way, all of them members of a pod that patrols the coast of Patagonia's Valdes Peninsula at this time of year. It happens almost exclusively in March and April -- early autumn in the southern hemisphere -- when baby sea lions are learning to swim. Picture taken March 21, 2008. To match feature ARGENTINA-ORCAS/    REUTERS/Enrique Marcarian (ARGENTINA) - RTR1ZKK2
REUTERS

Portal Mic prenosi pismo kapetana Roberta Hansona koji se žalio upravi za ribarstvo navodeći da njegov tim stalno "maltretiraju kitovi". Kaže da je izgubio već tisuće kilograma ribe i veću količinu goriva pokušavajući prestići orke.

Prema riječima biologa Johna Morana, ovo nas ne bi trebalo čuditi.

- Kitovi su superiorni lovci koji su naučili nadmudriti ribare. Prepoznaju i pamte zvukove, ne samo brodica ribara, nego i zvuk spuštanja mreže i opreme u more. Navikli su i da spuštanje opreme znači da će se u mreži uskoro naći prava gozba - objasnio je Moran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:23