ŽIVI OCEANI

'MAGIČNI OTOCI' NA MORU METANA ZBUNJUJU ZNANSTVENIKE Može li misteriozna pojava najvećeg Saturnovog mjeseca biti znak života?

 NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell

PASADENA - Znanstvenici koji su proučavali osam godina radarskih snimki površine Saturnovog mjeseca Titana, koje je na Zemlju poslala sonda Cassini, vjeruju da su na pragu rješenja zagonetke ‘magičnih otoka’ - formacija na Titanovim oceanima koje se mijenjaju s vremenom.

Radi se o geološkim formacijama koje se, ovisno o vremenu snimanja, čine svjetlije ili tamnije, veće ili manje.

- Analiza znanstvenika koji rade na Cassiniju ukazuju da su te svjetle formacije, koje neformalno zovemo ‘magični otoci’, fenomen koji se mijenja kako vrijeme prolazi, stoji u NASA-inom priopćenju za javnost.

- Zaključili su kako je posvjetljenje posljedica ili valova, ili čvrstih tvari na površini ili ispod površine, ili mjehurića, no vjeruju kako su valovi najizglednije objašnjenje. Misle kako plime, podizanje razine mora i promjene na morskom dnu ne bi mogli uzrokovati takvu pojavu.

Titan je najveći mjesec plinskog diva Saturna, a robotska sonda Cassini kruži oko Saturna već skoro 12 godina, odakle je poslala neizmjernu količinu znanstvenih podataka.

Radi se o jednom od samo tri tijela u Sunčevom sustavu, osim Zemlje, za koje znanstvenici vjeruju kako ima tekući ocean na ili ispod površine. No, dok Jupiterov mjesec Europa i Titanov ‘susjed’ Enkelad vjerojatno skrivaju oceane tekuće vode ispod svojih ledenih površina, Titan je prekriven oceanima tekućeg metana.

Otkriće valova na površini Titanovih oceana ukazuju da se ne radi o stagnirajućim, mirnim pojavama, već o dinamičnim okruženjima koja se stalno mijenjaju i evoluiraju.

Titan ima i gustu atmosferu u kojoj iz oblaka pada kiša od tekućeg metana i etana, koji se skupljaju u jezera i mora na površini nalik Zemljinoj. Ipak, umjesto stijena na površini, Titan je također prekriven slojem vodenog leda, ispod kojeg bi se, kao i kod Europe i Enkelada, mogao nalaziti i tekući ocean vode.

Sondom Cassini upravlja NASA-in Jet Propulsion Laboratory, a njegov direktor Charles Elachi vjeruje kako je Titan mjesto na kojem trebamo tragati za ‘čudnim’ oblicima života - živim organizmima koji su se razvili u tekućem metanu umjesto u tekućoj vodi.

- Titan je svijet pun organskih molekula, koje su temeljne sastavnice svih živih organizama, izjavio je Elachi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:11