IN VITRO BABY BOOM

Medicinski jubilej: U svijetu od 1978. rođeno 5 milijuna 'beba iz epruvete'

Bebe rođene nakon začeća medicinski potpomognutom oplodnjom predstavljaju 0,3 posto od 130 milijuna beba koje su se otad rodile u svijetu

PARIZ - Oko pet milijuna beba začetih medicinski potpomognutom oplodnjom rođeno je u svijetu od 1978., nakon prve "bebe iz epruvete" Louise Brown , procjene su iznesene u ponedjeljak na konferenciji u Istanbulu.

Po Europskom društvu za ljudsku reprodukciju i embriologiju, bebe rođene nakon začeća medicinski potpomognutom oplodnjom predstavljaju 0,3 posto od 130 milijuna beba koje su se otad rodile u svijetu.

Brojka od pet milijuna temelji se na podacima o in vitro oplodnji prikupljenim u svijetu do 2008. te na procjenama za tri i pol sljedeće godine za koje statistika još nije dostupna.

In vitro oplodnja je oplodnja koja se vrši izvan tijela žene, u laboratoriju, otkud i naziv "bebe iz epruvete".

Predmet žive polemike na samim počecima, medicinski potpomognuta oplodnja kroz godine je postala uobičajeni učinkoviti tretman za brojne neplodne parove.

- Tehnike su se uvelike poboljšale kroz godine, uz povećanje postotka uspješnih trudnoća. Bebe koje se rađaju [medicinski potpomognutom oplodnjom] jednako su dobrog zdravlja kao i bebe začete prirodnim putem, kazao je David Adamson, predsjednik Međunarodnog odbora za nadzor medicinski potpomognute oplodnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:46