IMENOVANJE

Milena Žic Fuchs prva je znanstvenica iz Hrvatske koju je Europska komisija imenovala u Znanstveno vijeće Europskog istraživačkog vijeća

 Hanza Media

Milena Žic Fuchs, akademičarka i profesorica anglistike, prva je znanstvenica iz Hrvatske koju je Europska komisija imenovala u Znanstveno vijeće Europskog istraživačkog vijeća (European Research Council - ERC).

Riječ je o tijelu koje je prije 12 godina osnovala Europska unija s ciljem financiranja vrhunske znanosti. ERC-ovi projekti spadaju među najprestižnije projekte koje dodjeljuje EU, a u Hrvatskoj se popularno zovu "znanstveni oskari".

Osnovna aktivnost Europskog istraživačkog vijeća je pružiti dugoročno financiranje za potporu izvrsnim istraživačima i njihovim timovima u provedbi inovativnih istraživanja. Znanstveno vijeće kao upravljačko tijelo ERC-a čine 22 eminentna znanstvenika, a samo Vijeće dosad je financiralo oko 9000 vrhunskih istraživača.

- Za mene je ovo velika čast, s obzirom na to da je doista riječ o prestižnom tijelu koje vodi najelitnije projekte Europske unije - rekla je Jutarnjem Milena Žic Fuchs.

Dodala je kako je bila vrlo iznenađena viješću, kao i velikim brojem čestitki koje je primila iz Hrvatske i svijeta. U Vijeće ERC-a imenovana je na temelju odabira neovisnog odbora za imenovanje, sastavljenog od sedam istaknutih znanstvenika koje imenuje Europska komisija, priopćilo je jučer Sveučilište.

Milena Žic Fuchs rođena je u Zagrebu 1954. godine, školovala se u Londonu, New Yorku i Sydneyju. Od 1978. godine radi na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je redovita profesorica u trajnom zvanju na Odsjeku za anglistiku.

Od 2010. redovita je članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, za čiju se predsjednicu kandidirala prošle godine, no dobila je premali broj glasova za prolaz - 37, odnosno 50 manje u odnosu na svog protukandidata (Velimira Neidhardta).

Milana Žic Fuchs gotovo 15 godina je uključena u rad Europske znanstvene zaklade (ESF). Od 2006. postaje članica Jezgrene skupine, a od 2009. do 2012. predsjedava Stalnim odborom za humanističke znanosti Europske znanstvene zaklade.

Od 2013. do 2015. godine predsjedava Scientific Review Group for the Humanities, ESF. Članica je mnogobrojnih znanstvenih savjetodavnih odbora te je u više navrata sudjelovala kao ekspert u tijelima Europske komisije.

Od 2008. godine Milena Žic Fuchs bila je članica ERC-jeva Advanced Grant Panel SH4 "The Human Mind and Its Complexity", a u razdoblju od 2014. do 2015. godine predsjedava je tim panelom. Godine 2013. izabrana je u članstvo Academia Europaea, gdje aktivno sudjeluje u radu HERCULES Group (Higher Education Research and Culture in European Society).

Osim Milene Žic Fuchs, novi članovi Znanstvenog vijeća ERC-a su vrhunski znanstvenici s instituta i sveučilišta iz Berlina, Pariza, Madrida, Kopenhagena i Bergena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:43