MASA KOJA NEDOSTAJE

Milijarde planeta lutalica putuju galaksijom. Postoji vrlo dobra šansa da prenose ŽIVOT

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.05.2012. u 19:36

AP

Znanstvenici teorijom panspermije objašnjavaju vjerojatnost postojanja života na drugim mjestima u svemiru

ZAGREB - Poput tramvaja koji staje na stanici kako bi pokupio putnike, postoje naznake da isto rade planeti lutalice.

Takozvani nomadski planeti koji nemaju matičnu zvijezdu oko koje bi kružili, mogli bi u svojem prolasku kroz druge sustave pokupiti čestice koje sadrže žive stanice.

Kako javlja Daily Mail , znanstvenici su postojanje planeta-nomada pripisali takozvanoj "masi koja nedostaje“, očekivane mase galaksije dobivene izračunom i onoga što se stvarno opaža pomoću teleskopa.

Znanstvenici su izračunali da bi prosječno takav planet prošao unutrašnjošću nekog solarnog sustava svakih 25 milijuna godina pri čemu bi pokupio nešto materijala. Proces je istovjetan miješanju gena u živih organizama.

Profesor Chandra Wickramasinghe s buckinghamskog sveučilišta, jedan od tvoraca moderne teorije panspermije, procjenjuje da se u našoj galaksiji nalazi nekoliko tisuća milijardi planeta tog tipa, javlja Daily Mail.

Prvi planet van sunčevog sustava otkriven je 1995. godine. Kako bi život preživio u surovom svemiru ili zašto planet lutalicu ne bi zarobila gravitacija zvijezde čijim sustavom prolazi, ne objašnjavaju.

Izdvajamo