PREDVIĐA TOTALNI PREOKRET

MILIJARDER ULAŽE U 'ZAMJENU ZA MESO' I TVRDI 'Već za 30 godina više neće biti mesa, ubijanje životinja bit će nešto što su činili vaši djedovi i bake'

AUTOR:
  • Jutarnji.hr

 • OBJAVLJENO:
 • 04.10.2017. u 10:40

 • Getty Images/iStockphoto

   

  Poduzetnik milijarder Richard Branson predvidio je nešto što bi moglo šokirati sve ljubitelje dobrog mesa - a to je da ga trideset godina više neće biti. Ili barem ne u obliku kakvog ga danas poznajemo.

  Getty Images
   

  - Vjerujem da već za trideset godina više nećemo morati ubijati životinje i da će meso biti napravljeno na biljnoj bazi. Imat će isti oksu kao 'pravo', a također će biti i puno zdravije za sve - prenosi Mic Bransonovu objavu koja se ticala ulaganja njegove kompanije u Memphis Meats, tvrtku koja meso sintentizira pomoću pravih životinjskih stanica.

  - Jednog dana prisjetit ćemo se kako su "naši djedovi i bake bili arhaični kad su ubijali životinje za hranu" - predviđa Branson.

  Iako je u ovom trenutku teško reći ima li Branson pravo kad kaže da ćemo već za par desetljeća jesti "meso koje nije meso", jedno je sigurno - već postoje brojna istraživanja i pokušaji da se pronađe alternativa za njega. Štoviše, takva otkrića mogla bi imati važnu ulogu u usporavanju klimatskih promjena.

  Mesna industrija trenutačno je 'zaslužna' za 18 posto emisija stakleničkih plinova, smanjuje učinkovitost antibiotika a zagađuje i pitke vode diljem svijeta. Veliko je i moralno pitanje činjenica da ljudi milijune životinja u startu uzgajaju kako bi ih ubili za prehranu i prije nego mnoge od njih ugledaju 'svjetlo dana', dok se njihov rast ubrzava aditivima i hormonima.

  Znanstvenici su podijeljeni kad se priča o zamjenama za meso, jer dio njih tvrdi da se nikad neće moći pronaći 'prava zamjena', a drugi nude alternativna rješenja od kojih se neka, poput "vege hamburgera" odavno mogu kupiti na policama marketa.

  Izdvajamo