NOVO ISTRAŽIVANJE

MOŽE LI SE ČOVJEČANSTVO OBRANITI OD ZOMBI APOKALIPSE? Ugledni znanstvenici: Svjetske vlade moraju osnovati organizaciju za borbu protiv neživih

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 21.12.2015. u 10:20

iStock

LONDON - Ugledni znanstveni časopis British Medical Journal u svojem je Božićnom izdanju objavio studiju o epidemiologiji, liječenju i sprečavanju zaraze zombija.

Radi se o iznimno informativnom radu koji su pregledali stručnjaci, u kojem se zombiji opisuju kao ‘dominantni detalj zdravstvenog krajobraza’, koji treba pažljivo razmotriti.

Istraživanje, naravno, treba uzeti sa zrncem soli. Puno je pritajenog humora, a naizmjence razmatra scenarije iz fikcijskih djela kao i patogene iz stvarnog života.

Zombiji se opisiju kao ljudska bića koja ispunjavaju tri kriterija: prvi, radi se o reanimiranim ljudskim leševima; drugi, neumorno su agresivni; i treći, zaraženi su i zarazni su. Autori napominju i da se sa pojavom ‘bijesnih’ zombija (iz filma ‘28 dana kasnije’ Dannyja Boylea) prvi kriterij izmijenio, jer se radi o zaraženima koji su još uvijek živi.

Istraživanje ukratko spominje haićanske zombije, čiji najraniji opisi datiraju još iz 1500-ih godina, za koje se vjeruje da su žrtve voodoo rituala, a najvjerojatnije su nastali uporabom neurotoksina.

Studija potom prelazi u područje pop-kulture, i kreće detaljno razmatrati sve filmske zombi epidemije u prošlom i ovom stoljeću.

- Uspon različitih zombi patogena trebao bi biti poziv na buđenje međunarodnoj zajednici, znak da trebamo dodatno financiranje i suradnju među znanstvenicima i državnim dužnosnicima kako bi se nosili sa sveprisutnom prijetnjom apokaliptične bolesti, stoji u pozivu na raspravu objavljenog istraživanja.

- Potrebna nam je iskrena rasprava o etičkim i potencijalnim kriminalnim problemima koji se pojavljuju kod odnosa sa zombijima. Hoćemo li suditi ljudima koji ubiju zombija, ili osobu koja je ugrižena ali se još nije pretvorila u zombija? Je li legalna masovna karantena onih koji su izloženi zombijima ali još nisu ugriženi? Kako ju postići?

Zaključak je da postoje samo dva moguća scenarija. Prvi je da će svjetske vlade morati priznati postojanje ‘neumrlih’ i osnovati posebne organizacije za sučeljavanje s tom prijetnjom, ili će doći do otvorenog rata između živih i neživih.

Tagovi

Izdvajamo