VULKANI I POTRESI!?

Može li 'supermjesec' sljedećeg tjedna poremetiti vrijeme na Zemlji?

Teoretičari zavjere tvrde kako će Mjesec biti najbliži Zemlji od 1992. godine, udaljen svega 356 501 km, te da će uzrokovati erupcije vulkana i potrese

Ne treba mnogo da se internetski zaluđenici u Mjesec otrgnu kontroli. Internetske je forume jučer zatrpala vijest o apokaliptičnom pomaku mjeseca koji će pokrenuti plimne valove, erupcije vulkana pa čak i potrese, piše Daily Mail.

Teoretičari zavjere tvrde kako će 19. ožujka Mjesec biti najbliži Zemlji od 1992. godine, udaljen svega 356 501 kilometar, te da će njegovo gravitacijsko polje donijeti kaos na naš planet.

Međutim, razloga za paniku nema, poručuju astronomi koji odlučno odbijaju bizarne glasine što su se okomile na fenomen zvan 'periapsis'. To je točka na putanji nekog tijela u kojoj je tijelo najbliže planetu oko kojeg kruži.

Mjesečeva orbita oko Zemlje nije pravilan krug već elipsa. Pri najbližem prolasku, periapsisu, Mjesec se čini sjajnijim (30 posto sjajniji) i većim na nebu (14 posto nego obično). Dok je u 'apoapsisu', točki na putanji nekog tijela u kojoj je tijelo najdalje planetu oko kojeg kruži, prividno je manji i slabijeg sjaja.

Lunarni se periapsis događa jednom mjesečno, no sljedećeg tjedna se periapsis poklama s punim mjesecom, kombinacija koja se događa svake dvije ili tri godine.

Astronomima će to poslužiti kao odlična prilika za gledanje našeg satelita dok znanstvenici ističu kako nema značajnog utjecaja na Zemlju.

- Moguće je da će Mjesec proći kilometar ili dva bliže Zemlji od običnog periapsisa, no to je sigurno beznačajna promjena objasnio je svemirski povjesničar i pisac David Harland.

Međutim, internet je prepun astronoma amatera koji su zaluđeni zavjerom. Upozoravaju kako će 'supermjesec' poremetiti klimatske obrasce na Zemlji te možda uzrokovati erupcije vulkana ili potrese.

Prijašnji 'supermjeseci' dogodili su se 1955., 1974., 1992. i 2005. - svi u godinama kada su zabilježeni ekstremni klimatski događaji, navode zavjerenici. Tsunami koji je ubio tisuće ljudi u Indoneziji dogodio se dva tjedna prije siječanjskog 'supermjeseca' 2005. dok je 1974. godine na sam Božić ciklon Tracy uništio australski grad Darwin.

No, Peter Wheeler iz Međunarodnog centra za radio-astronomiju upozorenja na apokalipsu dočekuje sa skepticizmom.

- Neće biti vulkana niti potresa, osim ako se oni i tako ne bi dogodili. Zemlja možda osjeti višu plimu i nižu oseku, no to nije ništa oko čega se treba zamarati - objašnjava Wheeler.

Australski astronom David Reneke ističe kako će zavjerenici uvijek naći vezu između prirodne katastrofe i 'supermjeseca'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:29