OD 11. DO 17. TRAVNJA

Na Festival znanosti u Sinju stižu Đikić, Pavuna, Paar...

 Davor Pongračić/CROPIX
Festival znanosti u Sinju mogao bi postati najveće ovogodišnje popularno-znanstveno događanje u našoj zemlji jer su svoje gostovanje potvrdili mnogi poznati hrvatski znanstvenici

Sredinom travnja ove godine Sinj će se pretvoriti u grad znanosti. Naime, od 11. do 17. travnja u tome starom hrvatskom gradu održat će se Prvi festival znanosti.

- Proteklih godina u većim hrvatskim gradovima održani su festivali znanosti koji su privukli mnogo posjetitelja. Naša je ideja popularizirati znanost u malim gradovima poput Sinja, koji u hrvatskoj javnosti slovi kao konzervativna sredina. No, mi smatramo da Sinj ima mnoge neiskorištene potencijale, posebno među mladim ljudima kojima želimo približiti prirodne znanosti - pojasnio je Mislav Cvitković, student fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. On je, zajedno s kolegama, studentom Matom Jagnjićem i znanstvenom novakinjom Jadrankom Šepić inicirao ideju Festivala znanosti u Sinju. Ideja je naišla na dobar prijem među gradskim ocima pa će tako grad Sinj u potpuni financirati taj događaj.

Festival znanosti u Sinju mogao bi postati najveće ovogodišnje popularno-znanstveno događanje u našoj zemlji jer su svoje gostovanje potvrdili mnogi poznati hrvatski znanstvenici, poput Ivana Đikića sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, akademika Vladimira Paara, Davora Pavune, savjetnika Obamina ministra energetike Stevena Chua, Nenada Trinajstića, jednog od najcitiranijih hrvatskih znanstvenika, Stjepana Marčelje, redovitog člana Australske akademije znanosti i drugih.

Svi oni održat će popularno-znanstvena predavanja za javnost te posebna predavanja za sinjske gimnazijalce. U sklopu Festivala znanosti predviđena su i tri okrugla stola: “Kamo će hrvatski srednjoškolci?”, “Ima li Hrvatska energije?” i “Kako se susreću vjera i znanost?”.

O događanjima u sklopu Festivala znanosti u Sinju više možete saznati na web stranici www.fzsinj.org .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:52