VRIJEDNOST 1,5 MILIJUNA EURA

Na Institutu Ruđer Bošković predstavljeni rezultati prvog uspješno završenog projekta Europskog istraživačkog vijeća 'Membrane na djelu'

Zagreb, 270919.
Institut Rudjer Boskovic, Bijenicka 54.
Konferencija za novinare predstavnika Instituta Rudjer Boskovic i projektnog tima na kojoj su svecano predstavljeni rezultati prestiznog projekta Europskog istrazivackog vijeca (ERC) Bioloke membrane na djelu: Poveznica proteinskih medjudjelovanja, stvaranja makrostruktura i aktivnog transporta. Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu u petak su predstavljeni rezultati prvog uspješno završenog projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) u našoj najvećoj znanstvenoj kući. Riječ je o 1,5 milijuna eura vrijednom projektu "Membrane na djelu" (MembranesAct) pod vodstvom prof. Ane Sunčane Smith, znanstvene povratnice iz inozemstva.

Projekti ERC-a poznati su i kao "znanstveni Oskari" jer se dodjeljuju isključivo na temelju izvrsnosti istraživačkog rada. Osim Ane Sunčane Smith, od 2007. dosad je samo pet hrvatskih znanstvenika koji rade u domovini dobilo ERC-ove projekte: Stipan Jonjić, Vernesa Smolčić, Iva Tolić, Neven Barišić i Jadranka Šepić.

Zahvaljujući projektu "Membrane na djelu" obnovljeno je 160 četvornih metara prostora na IRB-u, nabavljena su moderna računala i poboljšani uvjeti znanstvenog rada. Tijekom pet godina trajanja tog prestižnog projekta rezultati istraživanja objavljeni su u pet vrhunskih znanstvenih časopisa s faktorom utjecaja većim od deset, a čak dvanaest radova objavljeno je u najboljim časopisima u tom području. K tome, četiri nova rada već su pozitivno ocijenjena, a osam novih radova je u pripremi.

- Osim publikacija, iznimno je važno prenositi znanje studentima te je u tom smislu objavljivanje rezultata istraživanja u udžbenicima važno, pogotovo kad mijenjate paradigme u svom području istraživanja - istaknula je prof. Smith čiji tim na IRB-u čine perspektivni mladi znanstvenici Nataša Vučemilović Alagić, Marko Hanževački, Josip-Augustin Janeš, Jakov Lovrić i Robert Stepić.

Na konferenciji za novinare u petak ravnatelj IRB-a dr. David Matthew Smith najavio je da se 2020. godine može očekivati i početak realizacije projekta OZIP, u medijima nazvanog "Ruđer 2.0". - Taj projekt u vrijednosti 72 milijuna eura već je osigurao podršku Europske komisije i Vlade RH. OZIP će omogućiti obnovu postojećih objekata IRB-a te gradnju novih laboratorijskih prostora opremljenih za znanstvena istraživanja u području informacijsko-komunikacijskih znanosti i tehnologija, istraživanja mora i okoliša, biomedicinskih znanosti te naprednih materijala i tehnologija - istaknuo je Smith.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo