VRIJEDNOST 1,5 MILIJUNA EURA

Na Institutu Ruđer Bošković predstavljeni rezultati prvog uspješno završenog projekta Europskog istraživačkog vijeća 'Membrane na djelu'

 Ronald Goršić / CROPIX

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu u petak su predstavljeni rezultati prvog uspješno završenog projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) u našoj najvećoj znanstvenoj kući. Riječ je o 1,5 milijuna eura vrijednom projektu "Membrane na djelu" (MembranesAct) pod vodstvom prof. Ane Sunčane Smith, znanstvene povratnice iz inozemstva.

Projekti ERC-a poznati su i kao "znanstveni Oskari" jer se dodjeljuju isključivo na temelju izvrsnosti istraživačkog rada. Osim Ane Sunčane Smith, od 2007. dosad je samo pet hrvatskih znanstvenika koji rade u domovini dobilo ERC-ove projekte: Stipan Jonjić, Vernesa Smolčić, Iva Tolić, Neven Barišić i Jadranka Šepić.

Zahvaljujući projektu "Membrane na djelu" obnovljeno je 160 četvornih metara prostora na IRB-u, nabavljena su moderna računala i poboljšani uvjeti znanstvenog rada. Tijekom pet godina trajanja tog prestižnog projekta rezultati istraživanja objavljeni su u pet vrhunskih znanstvenih časopisa s faktorom utjecaja većim od deset, a čak dvanaest radova objavljeno je u najboljim časopisima u tom području. K tome, četiri nova rada već su pozitivno ocijenjena, a osam novih radova je u pripremi.

- Osim publikacija, iznimno je važno prenositi znanje studentima te je u tom smislu objavljivanje rezultata istraživanja u udžbenicima važno, pogotovo kad mijenjate paradigme u svom području istraživanja - istaknula je prof. Smith čiji tim na IRB-u čine perspektivni mladi znanstvenici Nataša Vučemilović Alagić, Marko Hanževački, Josip-Augustin Janeš, Jakov Lovrić i Robert Stepić.

Na konferenciji za novinare u petak ravnatelj IRB-a dr. David Matthew Smith najavio je da se 2020. godine može očekivati i početak realizacije projekta OZIP, u medijima nazvanog "Ruđer 2.0". - Taj projekt u vrijednosti 72 milijuna eura već je osigurao podršku Europske komisije i Vlade RH. OZIP će omogućiti obnovu postojećih objekata IRB-a te gradnju novih laboratorijskih prostora opremljenih za znanstvena istraživanja u području informacijsko-komunikacijskih znanosti i tehnologija, istraživanja mora i okoliša, biomedicinskih znanosti te naprednih materijala i tehnologija - istaknuo je Smith.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:42