TAJNI DOKUMENTI

NAJOPASNIJI IZUM GENIJA IZ SMILJANA Zrake smrti: Kako se FBI borio da zadrži nacrte za strašno oružje koje je izumio Nikola Tesla

Američki FBI objavio je dokumente vezane uz Nikolu Teslu koji su 73 godine nosili oznaku tajnosti, priopćila je satelitska mreža Russia Today. Objava dokumenata, koja je u skladu sa Zakonom o slobodi informiranja, pokazuje da je američka vlada bila zainteresirana za Tesline izume. Posebice je velik interes vladao za navodni Teslin izum "zraka smrti", o kojem je genijalni izumitelj govorio u američkim novinama posljednjih godina života.

Tako je među objavljenim dokumentima i pismo upućeno šefu FBI-a Edgaru Hooveru u kojem se ističe članak o Teslinu izumu "zraka smrti" i nagovještava da bi on mogao biti od ključnog značaja za Ministarstvo rata. Preporučuje se da dokumenti budu pod stalnim nadzorom kako bi se spriječilo da padnu u ruke neprijatelju koji bi također bio "zainteresiran za tako važno ratno oružje". Dugoočekivani dokumenti potvrđuju da je FBI planirao uhititi Teslina člana obitelji za kojeg su vjerovali da se želi domoći vrijednih bilješki slavnog izumitelja.

Riječ je o Savi Kosanoviću, sinu Tesline najmlađe sestre Marice. Sava Kosanović najprije je bio ministar unutarnjih poslova Kraljevine Jugoslavije, pa Titov veleposlanik u SAD-u, a Teslu je financijski pomagao posljednjih godina njegova života. Da je FBI namjeravao uhititi Savu Kosanovića, navela je Margaret Cheney u knjizi “Tesla: Čovjek izvan vremena”.

"Ured FBI-a u Washingtonu otišao je tako daleko da je njujorškom uredu dao nalog da 'diskretno preuzme stvari u svoje ruke' preko državnog tužitelja u New Yorku, uz napomenu kako je potrebno uhititi Savu Kosanovića pod optužbom za provalu kako bi došli do raznih papira za koje je dojavljeno da ih je uzeo iz Teslina sefa", navela je M. Cheney.

Svi Teslini biografi navode da je on preminuo 7. siječnja 1943. godine u svojem apartmanu u hotelu New Yorker, gdje je živio posljednjih deset godina. U knjigama o Tesli navodi se da je 85-godišnjeg izumitelja mrtvoga u rano jutro 8. siječnja 1943. godine našla sobarica, dok je mrtvozornik zaključio da je genijalni Ličanin umro u snu 7. siječnja u 22 sata i 30 minuta. No, u jednom od novoobjavljenih dokumenata, koji nosi datum 12. siječnja 1943. godine, navodi se da je Tesla zapravo umro 8. siječnja.

U jednom od tek objavljenih dokumenata izražava se zabrinutost zbog činjenice da je Tesla naturalizirani američki građanin te da SAD zbog toga neće imati jurisdikciju nad njegovom imovinom. Nikola Tesla iza sebe je ostavio mnoštvo papira, ali ne i oporuku iz koje bi se moglo zaključiti kome bi se to moglo dati na čuvanje. Stoga su potencijalni nasljednici mogli biti njegovih petero nećaka, od kojih su dvojica - Sava Kosanović i Nikola Trbojević - u trenutku njegove smrti živjeli u SAD-u.

Sve Tesline stvari iz apartmana, kutije, sanduci, fascikli s izvještajima, knjige, pisma i drugi spisi zapakirani su i zatim u dva kamiona prevezeni u skladište Manhattan Storage. Tamo su čuvani do 1952. godine, kada su otpremljeni u Beograd, a troškove skladištenja podmirivao je Sava Kosanović. On je 1944. godine obišao skladište kako bi se uvjerio da se Teslina ostavština dobro čuva. No, bio je neugodno iznenađen. - Radnici su mu tom zgodom rekli da je tijekom noći došla skupina momaka iz FBI-a i napravila mnogo snimaka - izjavila je kasnije Charlotte Muzar, dugogodišnja tajnica Save Kosanovića. Neposredno prije odlaska iz Washingtona Kosanović je nazvao Hoovera i pitao ga je li FBI istraživao Tesline papire, što je on kategorički zanijekao. No, dokumenti s kojih je skinuta oznaka tajnosti pokazuju da je FBI itekako bio zainteresiran za Tesline izume.

Ispraćaj Nikole Tesle održan je 12. siječnja 1943. godine u katedrali sv. Ivana na Manhattanu. Za tu su prigodu prvi put otvorena velika zlatna vrata, a u katedrali se okupilo više od 2000 ljudi. Budući da Nikola Tesla nije ostavio nikakve upute o postupanju s njegovim tijelom nakon smrti, Kosanović se odlučio za kremiranje. Teslina urna čuva se u Muzeju Nikole Tesle, gdje ju je 1957. godine donijela Kosanovićeva tajnica Charlotte Muzar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 01:34