JEDNOGLASNA ODLUKA

NAKON 130 GODINA DEFINICIJA KILOGRAMA ODLAZI U PROŠLOST Valjak prema kojemu se određivala težina odlazi u muzej: 'Današnja odluka je prekretnica'

 Profimedia, Newscom
 

Nakon gotovo 130 godina definicija kilograma odlazi u prošlost. Delegati okupljeni na 26. općoj konferenciji za utege i mjere (CGPM) u Versaillesu danas su izglasali novu definiciju.

- Najveća je promjena u slučaju kilograma gdje se napušta definicija preko predmeta, tj. preko kilograma koji se čuva u Sèvresu u Međunarodnom uredu za utege i mjere (BIPM). Prelazi se na definiciju preko matematičke formule - rekao nam je prof. dr. Davor Zvizdić, ravnatelj Hrvatskog mjeriteljskog instituta (HMI) i hrvatski predstavnik na konferenciji.

Vrijedan valjak

Kilogram je definiran 1889. i ostao je posljednja jedinica derinirana prema fizičkom objektu. Prototip kilograma, ”Veliki K”, je valjak visine 39 milimetara i promjera 39 milimetara, napravljen od legure platine (90 posto) i iridija (10 posto). - Od nastanka ‘Velikog K’ iz njegove se mase izvode mase od nekoliko mikrograma, što je milijunti dio grama, do nekoliko tona. Prema njemu se umjeravaju sve vage na svijetu - pojasnio je Zvizdić.

Među stručnjacima je prevladao stav da treba uvesti novu definiciju kilograma tako da se ne veže uz fizički objekt. - Već se dulje pokazuju njegova ograničenja, primjerice pri određivanju malih masa.

A masa ‘Velikog K’ razlikuje se od masa njegovih šest službenih kopija, pa nitko sa sigurnošću ne može reći zašto, pa čak i gubi li on ili dobiva na težini, točnije masi. U posljednjih 130 godina ta zagonetna razlika iznosi oko 50 mikrograma. Možda se to čini zanemarivo, ali djelatne tvari u lijekovima mjere se i iskazuju u miligramima - pojasnio je prof. Zvizdić.

, Image: 395711976, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Newscom
Profimedia, Newscom

Planckova konstanta

Nova će se definicija kilograma zasnivati na Planckovoj konstanti.

- Tu je konstantu definirao njemački fizičar Max Planck i ona igra glavnu ulogu u kvantnoj mehanici jer predstavlja najmanji prag energije (kvant) koji se može mjeriti na nekoj atomskoj čestici. Znanstvenici su masi od jednog kilograma suprotstavili silu generiranu preko električne energije te tu silu iskazali preko Planckove konstante čiju su vrijednost fiksirali s velikom preciznošću.

Ta vrijednost Planckove konstante odsad će ‘čuvati’ kilogram kao što je dosad čuvao ‘Veliki K’. Velika je razlika u tome što će se tako definiran kilogram moći nezavisno ostvariti u različitim dijelovima svijeta i na više mjesta istodobno - naglasio je Zvizdić. Nove su definicije izglasane za još tri osnovne jedinice u Međunarodnom sustavu mjernih jedinica (SI): amper, kelvin i mol.

"Današnja odluka predstavlja prekretnicu u definiciji jedinica u međunarodnom sustavu", kazao je Sebastien Candel, predsjednik Francuske akademije znanosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:40