SVEMIR

NASA lansira prvi SpaceX s dva astronauta u lipnju 2019.

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.10.2018. u 13:46

Cape Canaveral, FL - Elon Musk's SpaceX successfully launched the Falcon Heavy from Kennedy Space Center today which included a payload of his cherry red Tesla Roadster. After a delay of two hours and fifteen minutes due to upper level winds the rocket blasted off without a hitch. The two external boosters successfully landed back at the landing zone, the third was lost at sea.
Pictured: SpaceX Falcon Heavy Launch
BACKGRID USA 6 FEBRUARY 2018, Image: 362501947, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AKM-GSI
Profimedia, AKM-GSI

SpaceX Falcon Heavy raketa pri lansiranju

Američka svemirska agencija NASA objavila je da će se prvi let rakete SpaceX s dvoje astronauta prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) dogoditi u lipnju 2019.

Nakon toga, dva mjeseca kasnije, do ISS-a bi trebala odletjeti svemirska letjelica koju je konstruirao Boeing.

U kalendaru je već došlo do više odgoda, kao što je često slučaj u području svemirskih istraživanja. Datumi bi se mogli ponovno izmijeniti kako se rok za lansiranje približava, rekao je Phil McAlister, direktor privatnih letova NASA-e. "To su nove letjelice, a ekipe inženjera imaju puno posla prije nego sustavi budu spremni za let", naglasio je.

Ta dva leta smatraju se pokusnima: dvojica astronauta iz svake od letjelica provest će dva tjedna na ISS-u a potom se vratiti na Zemlju.

Prije toga, SpaceX obavit će testiranje bez astronauta u siječnju 2019., a Boeing u ožujku.

Od 2011. NASA je morala koristiti mjesta na ruskim Sojuzima kako bi poslala svoje astronaute na ISS.

Ugovor s Rusijom istječe u studenom sljedeće godine.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo